Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam krijgt jongerenmoskee

Een primeur voor de Amsterdamse wijk Slotervaart. Daar opent naar verwachting half mei een moskee die zich richt op jongeren en waar imams Nederlands preken. In deze zogeheten 'Poldermoskee' moet iedereen zich thuisvoelen, gelovigen en niet-gelovigen.
Amsterdam krijgt jongerenmoskee

Initiatiefnemer van de moskee is Mohammed Cheppih. De nieuwe moskee, die de naam ‘Mekka van de Polder’ krijgt, moet worden beheerd door jongeren. In het bestuur zit bovendien een niet-moslim. Verder is het de bedoeling dat vrouwen en mannen samen bidden. Overigens kunnen vrouwen, als zij daar behoefte aan hebben, terecht in een aparte ruimte.

Invalshoeken
Als het aan Cheppih ligt verzorgen minstens vier imams de preek. Ze wisselen elkaar af en zullen de islam volgens hem vanuit verschillende invalshoeken belichten .De komst van de Poldermoskee is een droom voor veel moslimjongeren, aldus de initiatiefnemer. Zij hebben volgens hem grote behoefte aan religieuze begeleiding, maar vinden vaak geen aansluiting meer bij de traditionele gebedshuizen. ‘Deze moskee is dan ook interetnisch.’ Religieus gezien kiest hij het middenpad.

Inkomsten
De moskee opent officieel in september de deuren, maar gaat al in mei proefdraaien. Een derde van het pand, verhuurd door De Alliantie, is bestemd voor het gebedshuis. De rest gaat de verhuur in, liefst aan organisaties die iets voor elkaar kunnen betekenen en die eveneens een bijdrage aan de samenleving leveren. Daar moeten ook de inkomsten vandaan komen, want Cheppih wil geen geld uit het Midden-Oosten of van de Nederlandse overheid.

Stadsdeel
Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, noemt de Poldermoskee een aanwinst. ‘Wij zijn al langer bezig met ons antiradicaliseringsbeleid en hebben daarbij aandacht voor jongeren die op zoek zijn naar hun religieuze identiteit. Dit helpt te voorkomen dat zij op internet van alles zelf gaan ontdekken.’ Wat Marcouch betreft had het gebedshuis al eerder mogen komen. ‘Veel jongeren kunnen niet terecht bij de huidige religieuze instellingen. Imams spreken vaak geen Nederlands en de traditie en cultuur spreekt jongeren vaak voldoende aan.’
(Bron: ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.