Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam komt taalaanbieder tegemoet

De gemeente Amsterdam betaalt bedrijven die taalcursussen aanbieden circa 5 miljoen euro. De reden is dat de hoofdstad in 2007 veel minder mensen die een inburgeringscursus moesten volgen, doorstuurde dan verwacht.
Amsterdam komt taalaanbieder tegemoet

Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher in een brief, die hij onlangs naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Tot nu toe weigerde hij geld te geven.

Chaos
De invoering van de Wet inburgering in 2007 liep in veel gemeenten uit op een chaos. Veel minder inburgeraars begonnen aan een cursus dan de bedoeling was. Omdat taalaanbieders al de nodige investeringen hadden gedaan, zaten zij met een flinke schadepost. Toenmalig minister Ella Vogelaar (Integratie) wilde dat het Rijk, gemeenten en de bedrijven zelf daar elk een derde van betaalden.

Op tafel
Asscher legt een paar miljoen minder op tafel dan Vogelaar had bedacht. Als het aan haar had gelegen, had de hoofdstad ruim 8 miljoen euro betaald. Eerder besloot onder meer Rotterdam taalaanbieders tegemoet te komen.

Complexiteit
Amsterdam liet eerder meerdere onderzoeken doen naar de chaos in de inburgering. Daaruit bleek dat de problemen voor een deel komen door de complexiteit van de wetgeving. Volgens de onderzoekers heeft de gemeente er echter zelf ook een potje van gemaakt.

Lees ook:
Amsterdam krijgt risico inburgering onder controle
Amsterdam neemt kosten inburgering onder de loep
Blog Sadet Karabulut (SP): ‘Behandel inburgering gewoon weer als onderwijs’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.