Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam: geen centrale opvang asielzoekers

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die momenteel verblijft in de zogeheten Vluchtkerk in Amsterdam-West, krijgt geen nieuwe centrale opvangplek aangeboden van de gemeente. Ze moeten de kerk uiterlijk vrijdag hebben verlaten en dreigen dan op straat te belanden.
De uitgeprocedeerde asielzoekers Younis Omar (L) en Allaa Aldullaimi uit Irak in de Vluchtkerk in Amsterdam.
De uitgeprocedeerde asielzoekers Younis Omar (L) en Allaa Aldullaimi uit Irak in de Vluchtkerk in Amsterdam. - Foto: ANP-Photo/Erik van 't Woud

Burgemeester Eberhard van der Laan zei woensdag tegen de gemeenteraad dat opvang en begeleiding alleen mogelijk is als mensen zich individueel aanmelden. De bewoners in de gekraakte Sint Jozefkerk zijn dat niet van plan en willen als groep doorgaan met hun demonstratie, liet een woordvoerder weten.

Gevangenis

‘Ze willen dat de regering op een normale manier omgaat met mensen die zijn uitgeprocedeerd.’ Als ze zich individueel bij de gemeente of het Rijk aanmelden, zijn ze bang dat ze in de gevangenis belanden of dat ze worden gedwongen terug te keren naar hun eigen land.

Individu
De groep van 100 tot 120 uitgeprocedeerde asielzoekers protesteert al 190 dagen tegen het asielzoekersbeleid. ‘Laat de groep los en word weer individu’, riep Van der Laan op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.