Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambtenaar mag sluiten homohuwelijk weigeren

Ambtenaren van de burgerlijke stand die door hun geloof grote moeite hebben met het sluiten van een homohuwelijk, moeten dat nog steeds kunnen weigeren. Dat zei minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) woensdag tijdens een debat over het emancipatiebeleid.
Ambtenaar mag sluiten homohuwelijk weigeren

Deze uitzondering is tien jaar geleden bij de komst van het homohuwelijk ingesteld. Volgens de minister is het aan de gemeente om het probleem op te lossen. Een collega bijvoorbeeld zou twee mensen van hetzelfde geslacht wel in de echt kunnen verbinden. Ook toekomstige ambtenaren van de burgerlijke stand moeten van dit recht gebruik kunnen maken, aldus de bewindsvrouw.

Gelijk

Homobelangenorganisatie COC is verbijsterd over het standpunt van de minister. ,,Dit geeft aan dat de één toch nog iets gelijker is dan de ander”, aldus COC-voorzitter Vera Bergkamp.

Gepasseerd station
Ook wethouder in Amsterdam Andrée van Es (Burgerschap en Diversiteit) is het niet eens met de minister. ‘Tien jaar na dato is het zich beroepen op gewetensbezwaren door ambtenaren tegen het sluiten van huwelijken van mensen van het gelijke geslacht, absoluut een gepasseerd station. Ik beschouw dit als discriminatie. Voor de overheid kan en mag er geen verschil zijn tussen huwelijken.’

Groot probleem
Van Bijsterveldt stelde wel dat elke homo in elke gemeente moet kunnen trouwen. Als gemeenten daar moeilijk over doen, hebben ze wat de CDA-minister betreft een groot probleem.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Evert Elzinga

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.