Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Alcoholmisbruik ouderen is een miskend probleem’

In verpleeg- en verzorgingshuizen drinken ouderen gemiddeld meer alcohol dan zelfstandig wonende ouderen. Ondanks alcoholbeleid is alcohol misbruik in tehuizen moeilijk aan te pakken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Gezondheidsinstituut NIGZ. Een op de vijf mannen boven 55 jaar drinkt gemiddeld drie of meer glazen per dag.
Alcohol misbruik ouderen is een miskend probleem
Alcohol misbruik ouderen is een miskend probleem

Door Carolien Stam – Alcohol misbruik onder 55-plussers is een miskend probleem. ‘Verhoudingsgewijs groeien de problemen in deze groep het sterkst,’ volgens Rob Bovens van NIGZ
Alcoholvoorlichting. In de verslavingszorg is inmiddels een derde van de alcoholcliënten boven de 55 jaar.

Drie glazen of meer

Het NIGZ heeft eind vorig jaar een onderzoek gepubliceerd over alcoholgebruik onder ouderen. In Nederland drinkt bijna negentien procent van de mannen en negen procent van de vrouwen boven de 55 jaar dagelijks gemiddeld drie of meer glazen alcohol.

Alcohol misbruik in verpleeghuizen

In verpleeg- en verzorgingshuizen drinken ouderen gemiddeld meer dan zelfstandig wonende ouderen. Bovendien is het probleem moeilijk aan te pakken omdat de betreffende bewoners hun hele leven lang al bovenmatig hebben gedronken.

Overlast door alcohol misbruik

Overlast van probleemdrinkers in verpleeg- en verzorgingshuizen is vaak aanleiding om een alcoholbeleid te maken, zo meldt het onderzoek. De regels richten zich echter op de overlast en niet op de gezondheid van de probleemdrinkers.

Stille drinker

‘De stille drinkers trekken zich op hun kamer terug en bezorgen anderen weinig overlast,’ aldus het onderzoek. ‘Alcoholverbod in het verpleeg- of verzorgingshuis biedt weinig soelaas. Beter kan gefocust worden op een matigingsbeleid met als uitgangspunt preventie en gezondheid.’

Alcoholtraining

De onderzoekers adviseren het personeel in de tehuizen extra te trainen om bewoners aan te spreken op zijn of haar alcoholgebruik. Ook kan een alcoholconsulent per afdeling aangesteld worden.

Borreltje hoort erbij

De oorzaken van het toenemende alcohol misbruik onder ouderen liggen volgens Rob Bovens van NIGZ Alcoholvoorlichting in een meer geaccepteerde cultuur van alcoholgebruik.

‘Het idee heerst dat een borrel bij een gezellige gelegenheid hoort. Bovendien hebben de babyboomers van nu meer geld te besteden. Vaak worden ouderen ook niet aangesproken op hun drinkgedrag omdat een borreltje of een jonge jenever er gewoon bijhoren.

Links:
name=Korsakov>Korsakovsyndroom

Lees ook:
portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/_pageLabel/tsge_page_home_con” target=_blank name=Consult >Ouderen

luisteren naar consultatiebureau (Zorg + Welzijn, 27 april 2006)

 

Meer weten? Lees dan ook de
href=”https://www.zorgwelzijn.nl/portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/_pageLabel/tsge_page_nieuwsbrief/_desktopLabel/zorgwelzijn/index.html”>gratis

Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich


href=”https://www.zorgwelzijn.nl/portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/_pageLabel/tsge_page_nieuwsbrief/_desktopLabel/zorgwelzijn/index.html”>hier

aanmelden.
href=”http://vedm.net/click2?l=PKtT3&m=xPnT&s=NP5HE3″ target=_blank

name=Nieuwsbrief>Door hier te klikken leest u de laatste

editie.

Reageer op dit bericht:
href=”mailto:zorgenwelzijn@reedbusiness.nl”>zorgenwelzijn@reedbusiness.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.