Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ahmed aan zet

Bea Mol, afgestudeerd in de Turkse taal en cultuur, zet de Turkse en Marokkaanse man met dit boek subtiel in de spotlight. Een Marokkaanse man met wie ze sprak over liefde, vond dat islamitische mannen in de media ‘zijn ontdaan van hun vermogen lief te hebben’.
Ahmed aan zet

Wie denkt er niet – zij het heel even en beschaamd over zijn eigen kortzichtigheid – aan het stereotype beeld van de ouderwetse Marokkaanse man die altijd een paar stappen voor zijn bedekte vrouw loopt?
Mol portretteert onder meer een voormalig gastarbeider, een moskeebestuurder, een student en een gedetineerde. Zij vertelden haar over hun vaders en zonen en de relatie met de vrouwen in hun leven. Zo ook Huysein: ‘Mijn dochter van bijna zeventien mag van mij best met jongens op stap, naar de disco, maakt me niet uit, maar er is één ding waar ik waarde aan hecht. Dat moet iets speciaals blijven. Zo zie ik dat en dat verandert niet.’ Of de openhartige Osman: ‘In het begin van ons huwelijk had ik geen idee wat een gezin of huishouden inhield, ik was onvolwassen, niet meer dan een kind.’

Het boek is een mooie bundeling van persoonlijke verhalen, die niet snel te achterhalen zijn als je de Turkse of Marokkaanse taal niet machtig bent. Het geeft inzicht in een leefwereld die voor velen onbekend is.

Titel:  Ahmed aan zet. Turkse en Marok-  kaanse mannen over liefde, relaties   en vaderschap
Auteur:  Bea Mol
Uitgever:  Uitgeverij Contact
Prijs:  €19,95

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.