Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Afkomst risicojongeren kan in verwijsindex’

De afkomst van jongeren kan worden vastgelegd in de verwijsindex voor risicojongeren waar minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin aan werkt. Dat stelden regeringspartijen CDA en PvdA woensdag tijdens overleg in de Tweede Kamer.
'Afkomst risicojongeren kan in verwijsindex'

De partijen doelden op de databank waarin gegevens van Antilliaanse jongeren komen te staan, de zogeheten verwijsindex Antillianen. Of deze er komt, is nog onzeker. Voormalig minister voor Integratie Ella Vogelaar zag er kort voor haar aftreden vanaf, maar inmiddels staat het onderwerp opnieuw op de agenda.

Alternatief
Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor het vastleggen van de gegevens van Antilliaanse jongeren in een databank. Het systeem van Rouvoet is volgens PvdA en CDA een alternatief als dit er toch niet van komt. De verwijsindex risicojongerenis een digitaal systeem dat risicomeldingen van jongeren tot 23 jaar registreert. Het gaat om jongeren die problemen hebben waardoor de persoonlijke ontwikkeling wordt bedreigd en waardoor zij buiten de maatschappij dreigen te vallen. Het systeem geeft een waarschuwing als minstens twee hulpverleners aangeven dat er een probleem is met een jongere.

Afkomst
Rouvoet benadrukt dat hierin geen inhoudelijke informatie staat, ook niet over afkomst. Wil de Kamer dit toch, dan zal het de wet waarin de verwijsindex risicojongeren wordt geregeld moeten veranderen. Deze wet is nog niet klaar. De ChristenUnie heeft grote moeite met de registratie van de afkomst van jongeren. CDA’er Mirjam Sterk zegt eerst in te zetten op de databank voor Antillianen. Daarna komt pas de verwijsindex van Rouvoet in beeld. Hoe deze dan zal moeten worden aangepast, is volgens haar nu niet een zaak van de Kamer. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.