Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Advocaat: ‘Nog steeds seksueel misbruik bij Commujon’

In leefgroepen van jeugdzorginstelling Commujon in Almelo is nog steeds sprake van seksueel misbruik van minderjarige kinderen. Dat zegt de advocaat van enkele ouderparen die de instelling hebbben aangeklaagd. Het gaat vrijwel altijd om seks tussen de bewoners onderling, dat de leiding onvoldoende weet te voorkomen.
Advocaat: 'Nog steeds seksueel misbruik bij Commujon’

Advocaat Bert Oude Middendorp uit Enschede voert namens een 11-jarig meisje en enkele ouderparen procedures tegen de instelling en de overkoepelende organisatie LSG-Rentray. Hij deed deze uitspraken naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. De advocaat heeft ook het Overijsselse Bureau Jeugdzorg en de Staat der Nederlanden gedagvaard, omdat die verantwoordelijk waren voor het uithuisplaatsen van het nu 11-jarige meisje, dat vervolgens in Commujon door een medebewoner werd misbruikt.

Gedrag
Commujon werd in 2009 onder verscherpt toezicht van de Inspectie Jeugdzorg geplaatst na enkele gevallen van seksueel wangedrag in leefgroepen. In 2011 is dat toezicht na een hertoets opgeheven, maar de inspectie constateerde toen wel dat er nog verbetering nodig was in de manier waarop de instelling omging met seksueel en fysiek grensoverschrijdend gedrag van bewoners. Volgens de instelling zijn die maatregelen genomen.

Medewerkers
Oude Middendorp stelt namens de ouderparen dat de veiligheid van de opgenomen kinderen nog steeds onvoldoende is in Commujon. ‘De medewerkers zijn wel van goede wil maar hun opleidingsniveau is onvoldoende, de werkdruk is te hoog en de seksuele gedragsproblematiek van de kinderen is soms te zwaar voor de groep.’

Ouders
Commujon erkent dat er in het verleden ‘buitengewoon ernstige incidenten’ hebben plaatsgehad. De instelling wil graag praten met de ouders die nu de advocaat hebben ingeschakeld.

Bron: ANP/ANP-Photo

2 REACTIES

  1. Schrikbarend dit!!! En dit gebeurd op ‘verantwoorde plaatsen waar de awbz zorg mega bedragen ontvangen per kind en de zorg professioneel is! Het is te zot voor woorden en dan mag je er mee leren leven ouders en kind he? Ik ken het van heel dichtbij ook een awbz erkende instelling, tja en dat ging later nog id doofpot ook want een vervolgplek was totaal NIET op de hoogte gesteld, en logisch want dit was een interne fout wat nooit mag gebeuren ,maar wel is voorgekomen door te weinig toezicht en personeel die liever op kantoor zit! Tja ouders en kind moeten dit leren verwerken in de komende jaren he? ZUCHT !!!! Als je dit thuis als ouder zou doen of als een particulier gezinsopvang dit zou overkomen dan moet je gelijk deuren sluiten en word je aangeklaagt maar grote instellingen die juist de eind verantwoording hebben en dragen en zeggen zo deskundige te zijn komen er vaak te makkelijk mee weg en proberen zich in te dekken. Goed dat dit aan de tand word gevoeld en we hopen op voorkomen van verder leed! Sterkte

  2. Lees alle reacties
  3. Schrikbarend dit!!! En dit gebeurd op ‘verantwoorde plaatsen waar de awbz zorg mega bedragen ontvangen per kind en de zorg professioneel is! Het is te zot voor woorden en dan mag je er mee leren leven ouders en kind he? Ik ken het van heel dichtbij ook een awbz erkende instelling, tja en dat ging later nog id doofpot ook want een vervolgplek was totaal NIET op de hoogte gesteld, en logisch want dit was een interne fout wat nooit mag gebeuren ,maar wel is voorgekomen door te weinig toezicht en personeel die liever op kantoor zit! Tja ouders en kind moeten dit leren verwerken in de komende jaren he? ZUCHT !!!! Als je dit thuis als ouder zou doen of als een particulier gezinsopvang dit zou overkomen dan moet je gelijk deuren sluiten en word je aangeklaagt maar grote instellingen die juist de eind verantwoording hebben en dragen en zeggen zo deskundige te zijn komen er vaak te makkelijk mee weg en proberen zich in te dekken. Goed dat dit aan de tand word gevoeld en we hopen op voorkomen van verder leed! Sterkte

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.