Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Advies: ‘Helderheid over gebruik libidoremmers tbs’ers’

Er moet duidelijkheid komen over het gebruik van libidoremmers bij tbs'ers die vastzitten voor seksuele misdrijven. Dat schrijft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een advies aan minister van Justitie. Door verschillen in behandelwijzen hebben patiënten niet allemaal dezelfde kans op de behandeling die voor hen het beste is, aldus de RSJ.
Advies: 'Helderheid over gebruik libidoremmers tbs'ers'

Sommige klinieken gebruiken principieel geen medicijnen die de seksuele drift de kop in drukken. Daardoor kan een behandeling langer duren dan nodig. Volgens de RSJ kan het voorkomen datbdeze klinieken patiënten ‘een mogelijkheid voor goede zorg onthouden’.

Op de stoel
Tbs is gericht op beveiliging van de maatschappij, maar het is een zaak tussen arts en patiënt hoe de behandeling verloopt, aldus de raad in het advies aan minister Hirsch Ballin. Politici of beleidsmakers die een bepaalde behandeling aan een categorie delinquenten willen koppelen, gaan op de stoel van de behandelaar zitten.

Misverstand
Dat is een van de redenen dat het misverstand is ontstaan dat chemische castratie een standaardvoorwaarde is voor verlof. De medicijnen moeten worden gegeven als dat therapeutisch gezien nodig is en niet alleen om gevaar te verkleinen. Libidoremmers zouden dan ook niet als dwangmedicatie voorgeschreven moeten worden. Als een kliniek chemische castratie als voorwaarde voor verlof wil stellen, zou dat voornemen volgens de RSJ getoetst moeten worden.

Bijwerkingen
Belangrijk vindt de raad dat meer onderzoek wordt gedaan naar de effecten en bijwerkingen van libidoremmende middelen bij langdurig gebruik. Hirsch Ballin zou opdracht moeten geven voor dergelijk onderzoek.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/ foto: Lex van lieshout ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.