Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ spant kort geding aan tegen VWS

ActiZ, de brancheorganisatie van zorgondernemers, daagt het ministerie van VWS voor de rechter. In een kort geding vraagt ActiZ het ministerie om af te zien van een structurele korting van 3,5 procent op de tarieven die thuiszorginstellingen krijgen voor het verlenen van zorg.
ActiZ spant kort geding aan tegen VWS

Vorig jaar heeft ActiZ met VWS afspraken gemaakt over een regeling waardoor deze extra bezuiniging van 70 miljoen euro niet nodig is. Het ministerie heeft die afspraak nu eenzijdig verbroken. Via de rechter wil ActiZ VWS alsnog aan de afspraak houden. Als de extra bezuiniging toch doorgaat, belanden nog meer thuiszorginstellingen verder in de rode cijfers, stelt ActiZ.

Bezuiniging
In 2008 moesten thuiszorginstellingen 115 miljoen euro bezuinigen op AWBZ-zorg, zo bepaalde het ministerie van VWS. Eind 2007 spraken ActiZ en VWS met elkaar af om deze bezuiniging te realiseren via een zo doelmatig mogelijke inzet van zorg. Zorginstellingen die erin slagen om de zorg aan hun cliënten uiterst doelmatig en efficiënt te verlenen kunnen daardoor een korting op hun tarief voorkomen. Uit een recente verkenning van ActiZ blijkt dat de meeste thuiszorginstellingen er op deze manier in geslaagd zijn om de bezuiniging te halen.

‘Dubbel gepakt’
Nu wil VWS de huidige regeling per januari 2009 laten vervallen en vervangen door een structurele korting op het tarief van 3,5 procent, wat neerkomt op een nieuwe bezuiniging voor 2009 van 70 miljoen euro. ‘Daarmee is niet alleen sprake van onbehoorlijk bestuur’, stelt Aad Koster, directeur ActiZ, ‘VWS gaat ook volledig voorbij aan het feit dat de bezuiniging al gerealiseerd is. Wij worden nu dubbel gepakt.’

Voortzetting
De brancheorganisatie pleit daarom voor voortzetting in 2009 van de huidige regeling waarmee geborgd is dat de uitgaven niet onnodig zullen stijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.