Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Acties tegen seksueel misbruik jeugdzorg kwetsbaar

Een groot deel van de incidenten die jeugdzorginstellingen melden, gaat over seksueel misbruik. De inspectie Jeugdzorg heeft hier onderzoek naar gedaan. De commissie Samson concludeerde in 2012 dat kinderen in de (pleeg-) zorg onvoldoende beschermd zijn tegen misbruik door groepsgenoten, hulpverleners en (pleeg)ouders.
Acties tegen seksueel misbruik jeugdzorg kwetsbaar
Foto: ANP XTRA

Uit het toezicht van de inspectie Jeugdzorg, vooral als het gaat om melding van calamiteiten die jeugdzorginstellingen melden, blijkt dat seksueel grensoverschrijdend gedrag veel voorkomt in de jeugdzorg. De inspectie heeft onderzoek gedaan bij 27 instellingen voor (residentiële) jeugd- en pleegzorg. Uit het rapport blijkt dat de door instellingen in gang gezette ontwikkeling ter voorkoming van seksueel misbruik voldoende, maar ‘nog pril en kwetsbaar is’. Bij alle instellingen heeft de inspectie wel één of meerdere verbeterpunten.

Kwaliteitskader

In oktober 2012 bleek uit het rapport van de Commissie Samson: “Omringd door zorg, toch niet veilig” dat kinderen, die onder verantwoordelijkheid van de overheid in de jeugdzorg worden geplaatst, onvoldoende worden beschermd tegen seksueel misbruik. Als gevolg van deze schokkende uitkomsten is in mei 2013 het “Kwaliteitskader” ontwikkeld, specifiek gericht op het voorkomen van seksueel misbruik.

Verbeterpunten

Uit het toezicht van de inspectie blijkt dat het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij kinderen inmiddels hoog op de agenda staat van de jeugdzorginstellingen. Er zijn wel verbeterpunten:

  • Medewerkers moeten systematisch met kinderen spreken over het onderwerp omgangsvormen, relaties, intimiteit en seksualiteit
  • De seksuele ontwikkeling van (pleeg-) kinderen is een vast onderdeel van het zorgplan en van de evaluatie
  • Hulpverleners gebruiken met regelmaat het gestandaardiseerd risicotaxatie-instrument om  risico’s op seksueel grensoverschrijdend gedrag in te schatten
  • Medewerkers worden structureel geschoold in het bevorderen van een gezonde seksuele ontwikkeling en bescherming tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
  • Incidenten van seksueel grensoverschrijdend gedrag moeten goed worden geëvalueerd.

Sluitende aanpak

De inspectie geeft in het rapport aan staatssecretaris Van Rijn duidelijk aan dat ze van alle jeugdzorginstellingen een sluitende aanpak verwacht. Doel is bevordering van een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen en voorkoming van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Lees het rapport van de Inspectie Jeugdzorg >>

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.