Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal zelfdodingen opnieuw toegenomen

Het aantal zelfdodingen in Nederland is in 2016 opnieuw toegenomen. Afgelopen jaar pleegden 1894 mensen suïcide, 23 meer dan in 2015. Gemiddeld zijn dit 5,2 zelfdodingen per dag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het aantal mannen dat suïcide pleegt is tweemaal zo hoog als het aantal vrouwen. In 2016 waren dit 1 279 mannen en 615 vrouwen.
1-zelfdoding-iStock.jpg
Het aantal zelfdodingen in Nederland is in 2016 opnieuw toegenomen. Afgelopen jaar pleegden 1894 mensen suïcide

‘Gerelateerd aan de groeiende bevolking, die gemiddeld ook ouder wordt, ligt het zelfdodingscijfer met 11,1 per 100.000 inwoners op het niveau van begin jaren negentig.’ Aldus het CBS.

Steeds meer ouderen

Uit de cijfers blijkt dat vooral het aantal zelfdodingen op middelbare leeftijd hoog is. Vier op de tien mensen die suïcide plegen, zijn tussen de veertig en zestig jaar oud. Toch is het aantal zelfdodingen in deze leeftijdsgroep afgenomen. In 2016 waren dit er namelijk vijf procent minder dan in het jaar ervoor. In de groep zestig jaar en ouder neemt het aantal zelfdodingen, sinds 2012, juist toe. Van alle mensen die zelfmoord plegen, is een derde 60 jaar of ouder. Zowel in 2015 als in 2016 brachten 48 jongeren onder de twintig jaar zichzelf om het leven.

Merk jij het als een cliënt overweegt een einde aan zijn of haar leven te maken? ‘Vaak niet, want praten over zelfmoord is taboe. Daarom ontwikkelden we vanuit 113 een handreiking om dit taboe te doorbreken.’ Lees meer >>

Veelvoorkomende doodsoorzaak bij jongeren

Bijna een kwart van de mensen tussen de tien en veertig jaar die overlijden, komt om door zelfdoding. Van de 2031 mensen tussen de tien en veertig die overleden in 2016, pleegden 463 mensen zelfmoord. Dit zijn er meer dan de sterfte door kanker (435 overledenen), verkeersongevallen op de weg (168 overledenen) of hart- en vaatziekten (161 overledenen). Bij mensen van veertig tot zestig jaar is zelfdoding na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak. Vanaf zestig jaar krijgen de natuurlijke doodsoorzaken de overhand en neemt bij toenemende leeftijd de sterfte door zelfdoding steeds verder af.

Vaker suïcide in het noorden

In het noorden van het land plegen mensen relatief vaker zelfmoord dan in andere provincies. In Groningen maakten per 100.000 inwoners 14,7 personen een einde aan hun leven. In Friesland waren dat er 13,9 per 100.000 inwoners. Zuid-Holland is de provincie met het relatief laagste aantal zelfdodingen. In de vier grootste gemeenten ligt het zelfdodingscijfer lager dan het landelijk gemiddelde. In de gemeente Utrecht was het cijfer het laagst van de vier grootste gemeenten in Nederland, met 8,2 zelfdodingen per 100.000 inwoners.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.