Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Aantal thuiszitters moet drastisch omlaag’

Iedere dag gaan zo’n achthonderd kinderen niet naar school, die dat eigenlijk wel zouden willen. Jaarlijks gaat het om ongeveer drieduizend leerplichtige kinderen die langer dan vier weken niet naar school gaan. Deze thuiszitters hebben over het algemeen psychische- of gedragsproblemen.
'Aantal thuiszitters moet drastisch omlaag'

Ingrado, de brancheorganisatie voor leerplicht en het bestrijden van voortijdig schoolverlaten, wil dat aantal drastisch omlaag brengen. ‘Daarvoor moet er beter samengewerkt worden met scholen, gemeentes en jeugdzorg’, aldus voorzitter Carry Roozenmond maandag.

Ombudsman
Ze reageert hiermee op het maandag verschenen rapport van de Nationale ombudsman over thuiszittende leerlingen. Ombudsman Alex Brenninkmeijer noemt het een grote misstand dat er zoveel kinderen lang thuis zitten. Hij vindt dat gemeenten via de leerplichtambtenaar een doorslaggevende rol moeten spelen bij het beperken en voorkomen van een situatie waarin een leerling langdurig thuis zit.

Rond de tafel
Roozenmond juicht dit toe. ‘Als scholen sneller aangeven dat een kind thuiszit, willen wij zo snel mogelijk met alle betrokkenen rond de tafel gaan zitten om een oplossing te vinden. Ons streven is binnen een week.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

3 REACTIES

 1. Terecht kun je kinderen primair niet verantwoordelijk maken voor de problemen die ze ondervinden met ouders, scholen en hulpverlening. Maar de meeste leerplichtambtenaren dreigen en straffen al genoeg als je kind in de knel zit. Daar horen oplossingen bij geen boetes.

 2. Lees alle reacties
 3. “Deze thuiszitters hebben over het algemeen psychische- of gedragsproblemen.”
  Koren op de molen van frauderende psychiaters, de zorgindustrie en PGB-claimende ouders.
  De kids zijn in de meeste gevallen niet het probleem; wel de falende ouders. Hou maar eens een tijdje de kinderbijslag in en/of leg een boete op ; moet je zien hoe snel die kids weer op school zitten . Bah; de ouders of scholen hebben een probleem met het kind, dus het kind mankeert wat ?

 4. “Deze thuiszitters hebben over het algemeen psychische- of gedragsproblemen.”
  Koren op de molen van frauderende psychiaters, de zorgindustrie en PGB-claimende ouders.
  De kids zijn in de meeste gevallen niet het probleem; wel de falende ouders. Hou maar eens een tijdje de kinderbijslag in en/of leg een boete op ; moet je zien hoe snel die kids weer op school zitten . Bah; de of scholen hebben een probleem met het kind, dus het kind mankeert wat ?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.