Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal stageplaatsen in de zorg flink gestegen

De zorgsector telt dit jaar 40.000 stageplaatsen. Dat is 25 procent meer dan vorig jaar. Dit dankzij een financiële injectie van 99 miljoen door het kabinet om het verwachte tekort aan personeel op te vangen.
Aantal stageplaatsen in de zorg flink gestegen

De toename van stageplaatsen is te danken aan een forse financiële impuls van het kabinet om het verwachte personeelstekort aan verpleegkundigen en verzorgenden op te vangen. Dit zegt de Besturenraad, belangenbehartiger van scholen en schoolbesturen. Om het aantal stageplaatsen te bevorderen heeft VWS in 2008 het Stagefonds in het leven geroepen. Het beschikbare bedrag is opgelopen tot 99 miljoen euro. Met 40.000 stageplaatsen is dit aantal met 25 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Arbeidsmarkt
In de brief aan de Tweede Kamer: ‘Arbeidsmarkt en opleidingen zorgsector’ zeggen minister Klink en staatssecretaris Bussemaker (VWS) dat er momenteel nauwelijks sprake is van een krapte op de arbeidsmarkt in de zorgsector. De bewindslieden schrijven dat vooral toe aan genomen maatregelen en aan de economische crisis. Meer mensen oriënteren zich nu op een baan als bijvoorbeeld verpleegkundige of verzorgende.

Vergrijzing
Toch is er geen reden om achterover te leunen, waarschuwen Klink en Bussemaker. Ze wijzen erop dat in de periode tot 2025 de behoefte aan personeel in de zorg sterk zal toenemen. Enerzijds gaan veel werkers met pensioen en anderzijds neemt door de vergrijzing van de bevolking de behoefte aan zorg toe. Tegelijkertijd neemt het aantal jongeren af (‘ontgroening’) waardoor de instroom van nieuw personeel in de zorgsector ook onder druk komt te staan.

Vacatures
Volgens de Besturenraad is er op dit moment ruime belangstelling om in de zorg te gaan werken. Het aantal openstaande vacatures is ten opzichte van vorig jaar met een kwart afgenomen. Of het Stagefonds ook na 2011 wordt voortgezet moet nog beslist worden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.