Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Aantal spijbelende leerlingen groeit sneller

Het aantal leerlingen dat jaarlijks verzuimt is in 2007 opnieuw gestegen naar ruim 50.000. Dat blijkt uit het jaarlijks gepubliceerde databoek: ‘Kinderen in Tel’. Het goede nieuws is dat de leefsituatie van kinderen in het algemeen iets is verbeterd.
Aantal spijbelende leerlingen groeit sneller

Door Carolien Stam – Schoolverzuim is een mogelijke voorbode van schooluitval, dat juist de toekomstmogelijkheden van kinderen bedreigt. Nog steeds zijn er veel gemeenten die schoolverzuim slecht registreren. Terwijl registratie belangrijk is om maatregelen te kunnen treffen en het schoolverzuim terug te dringen.

Indicatoren
Jaarlijks wordt het databoek ‘Kinderen in Tel’ opgemaakt. Daarin wordt aan de hand van twaalf indicatoren de leefsituatie van de jeugd per provincie en per gemeenten in beeld gebracht. Indicatoren zijn onder meer: kindersterfte, jeugdwerkloosheid, meldingen van kindermishandeling, kinderen in uitkeringssituaties en schoolverzuim. Het doel van het onderzoek is de rechten van kinderen te verbeteren door beter – lokaal – jeugdbeleid. Kinderen in Tel is een samenwerkingsproject van diverse organisaties, waaronder Unicef Nederland, Jantje Beton en Defence fot Children International Nederland.

Registratie
In het onderzoek wordt onder meer gekeken naar het aantal leerlingen dat jaarlijks verzuimt als percentage van het totaal aantal 5- tot 17-jarige leerplichtige scholieren. Dat percentage stijgt wederom van 1,81 procent in 2005, naar 1,83 procent in 2006 tot wel 1,97 procent in 2007. Dat is een aanzienlijke stijging, te meer omdat het schoolverzuim mogelijk nog hoger is, gezien het gebrek aan goede registratie bij een groot aantal gemeenten.

Complex en tijdrovend
De gemeenten die het slechtst scoren op de twaalf indicatoren zijn Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. De beste gemeenten voor het jeugdbeleid zijn Rozendaal, Graft-de Rijp en Bunnik. Hoewel er sinds vorig jaar al wat verbeterd is aan de registratie van schoolverzuim door gemeenten – dat ook een reden is voor het hogere verzuimpercentage – blijkt het ‘naar boven halen van de goede registratiecijfers complex en tijdrovend te zijn,’ aldus het rapport. ‘Het staat een helder beeld van de aard en de omvang van verzuim in de weg, en daarmee van de oplossingen.’

Verbeteringen
Er zijn ook verbeteringen waar te nemen in het databoek: de algehele situatie voor kinderen is iets verbeterd. Er zijn minder jongeren werkloos, het aantal tienermoeders is gedaald, evenals de kinder- en zuigelingensterfte. Maar meer kinderen worden verwezen naar jeugdzorg en ook meer kinderen verschijnen voor de rechter voor het plegen van een delict.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Verwey-Jonker Instituut

1 REACTIE

  1. Naar mijn idee is dit cijfer slechts het topje van de ijsberg. Als ik zie hoe makkelijk dat basisscholen omgaan met het verzuim van kinderen omdat de ouders zonodig in een goedkopere periode op vakantie willen, en dit NIET wordt gemeld bij de inspectie.
    Ik vraag me af hoe gek het in Nederland nog kan worden: op de basisschool hebben kindern 10 weken per jaar vakantie: is dit nog niet voldoende voor ouders om een keer per jaar op vakantie te gaan? Ouders: draag eens een keer de consequentie van dat je graag kinderen wilt: dat betekent dus een duurdere vakantie!. Maar nee, we schijnen het met steeds meer mensen normaal te vinden dat we gratis onderwijs genieten, maar wel hier te pas en te onpas gebruik van maken als het ONS uit komt. Ik heb hier geen woorden voor, en wat mij betreft, mogen scholen hier veel strenger op controleren!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.