Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Aantal meisjes met anorexia verdubbeld

Steeds meer meisjes tussen de 15 en 19 jaar hebben anorexia. De afgelopen 25 jaar is het aantal verdubbeld, blijkt uit onderzoeksresultaten die donderdag worden gepresenteerd op een congres van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen.
Aantal meisjes met anorexia verdubbeld

De cijfers komen uit een landelijk onderzoek onder huisartsen. Sinds 1985 worden de gegevens geregistreerd over meisjes die aangemeld worden met anorexia nervosa. Deze vermageringsziekte komt voor onder vrouwen tussen de 15 en 30 jaar, met een piek onder meisjes van 15 tot 19. Ongeveer 2 tot 4 procent van alle vrouwen lijdt in hun leven aan anorexia, zo blijkt uit een Finse studie. 10 procent van hen overlijdt er zelfs aan.

Steeds jonger
Wijbrand Hoek, hoogleraar psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt in de Volkskrant dat het lijkt alsof meisjes die de ziekte krijgen steeds jonger worden. Oorzaken van de verdubbeling zijn niet bekend. Mogelijk is de signalering door ouders en artsen verbeterd. De toename zou ook kunnen komen doordat kinderen tegenwoordig al op de basisschoolleeftijd gaan lijnen en dan gevoelig worden voor de ziekte, vermoedt Hoek.

Binge eating disorder
Het aantal gevallen van bulimia nervosa, eetbuien gevolgd door braken of laxeren, neemt juist af. Wel constateert Hoek een verschuiving naar de vreetbuisstoornis, de binge eating disorder. Mensen die last hebben van de vreetbuistoornis hebben minstens een keer per week oncontroleerbare eetbuien.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: De Volkskrant/stock.xchng

2 REACTIES

  1. Mijn oudste dochter heeft ook eetstoornissen. Terwijl de jongste heel erg actief bezig is met “mooi” zijn net als de fotomodellen in de bladen en op internet e.d. Ik ben hun moeder, leef en eet bewust en gezond, verzorg mij goed (heb hier geen schoonheidsspecialist bij nodig) en probeer op deze wijze een goed voorbeeld te zijn voor mijn kinderen. We praten over het opgelegde ideaalbeeld, over het manipuleren van de foto’s in de bladen en op internet, over het feit dat mijn meiden okay zijn, prachtig, uniek en noem maar op. Vaak voel ik mij machteloos tegen de rest van de wereld; de seksistische videoclips, dat meisjes mooi, slank en altijd beschikbaar moeten zijn en ga zo maar door. Als ouder doe ik mijn stinkende best, met een vinger wijzen naar ons dat onze dochters door hun ouders anorexia zouden krijgen vind ik belachelijk kortzichtig.

  2. Lees alle reacties
  3. Helemaal fijn deze constatering, maar wat doen we eraan? Via alle soorten media ‘( tv series, weekbladen, internet, reclame artikelen enz enz)komt een ideaalbeeld van de ( jonge?) vrouw binnen, het word je opgedrongen, je kan er niet omheen: voldoe je niet aan dat ideaalbeeld, dan heb je een groot probleem! dus wat doen de zeer beïnvloedbare jongeren? Juist, niet meer eten, braken, laxeren tot je het ( volgens deze maatschappij) ideale figuur hebt gecreéerd, en dan slaat het door: anorexia en alle aanverwante zaken: je kunt niet eens meer eten, je wilt geen grammetje aankomen, liefst nog meer afvallen…..jonge meiden die eruit willen zien als een barbiepop, en dan nog niet tevreden zijn, afschuwelijk…..
    Heel triest dat dit gebeurt, ouders: leer je kind tevreden te zijn met het uiterlijk, ieder mens is een pracht, met of zonder gebreken…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.