Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Aanhoudende rouw is een psychische stoornis’

Mensen die een dierbare hebben verloren en met klachten bij de huisarts aankloppen, krijgen veelal antidepressiva. Maar bij gecompliceerde rouw is het sterk de vraag of die pillen wel helpen. Psychotherapeut Paul Boelen pleit voor erkenning ervan als een psychische stoornis.
'Aanhoudende rouw is een psychische stoornis'

Gecompliceerde rouw heet in wetenschappelijke termen Prolonged Grief Disorder (PGD). Psychotherapeut Paul Boelen (Universiteit Utrecht) Boelen deed onderzoek naar rouw en toonde aan dat PGD-patiënten een verhoogd risico lopen op emotionele problemen en een vermindering van de levenskwaliteit. 

Verbitterd
‘PGD is heel iets anders dan gewone rouw. De essentie van gecompliceerde rouw is een aanhoudend en intens verlangen naar een overleden dierbare. Een dusdanig verlangen dat de patiënt, minstens zes maanden na het overlijden van de dierbare, ernstige beperkingen ervaart in het dagelijks functioneren’, zegt Boelen. Kenmerken van aanhoudende rouw zijn emotionele vlakheid, het gevoel verdoofd te zijn, het idee dat het leven zinloos is, het ervaren van wantrouwen, verbitterd zijn, het verlies niet kunnen accepteren, het vermijden van de realiteit en ernstige problemen om de draad weer op te pakken.

Pillen
Het is belangrijk dat gecompliceerde rouw wordt erkend en herkend. Alleen dan is de weg vrij voor therapie. Behandeling is noodzakelijk, vindt Boelen. ‘Huisartsen bijvoorbeeld zijn zelden bekend met PGD. Als iemand wiens dierbare is overleden bij de dokter aanklopt met klachten die wijzen op gecompliceerde rouw, zal de arts veelal antidepressiva voorschrijven. Maar het is zeer de vraag of deze pillen wel helpen bij PGD-patiënten’, aldus Boelen.

Stoornis
Boelen pleit ervoor deze vorm van aanhoudende rouw te erkennen als een psychische stoornis. Hij vindt dat onder meer dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de aandoening moet opnemen in haar classificatiesysteem van stoornissen. Boelen doet de oproep samen met een internationale groep van wetenschappers in het augustusnummer van het online tijdschrift PLoS Medicine. 

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Rick Nederstigt

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.