Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Vooral vrouwen willen over eenzaamheid praten

De telefonische hulplijn Sensoor werd in 2014 zo'n 250.000 keer benaderd. Bijna 30 procent van de gesprekken gingen over eenzaamheid. Vooral vrouwen tussen de 30-60 jaar wilden over hun eenzaamheid praten.
In deze periode is er sprake van zomereenzaamheid. Buren, vrienden, mantelzorgers en psychologen zijn op vakantie en vertrouwde radio- en tv-programma's hebben een zomerstop. Mensen missen hierdoor structuur en steun.
In deze periode is er sprake van zomereenzaamheid. Buren, vrienden, mantelzorgers en psychologen zijn op vakantie en vertrouwde radio- en tv-programma's hebben een zomerstop. Mensen missen hierdoor structuur en steun. - Foto: ANP

Dit blijkt uit het jaarverslag van Sensoor, een ketenpartner van Coalitie Erbij. Niet alleen eenzaamheid is een reden voor mensen om te bellen, ook psychische problemen en relatieproblemen zijn veelgehoorde thema's bij Sensoor.

Overleden partner

In totaal werken er ruim 900 vrijwilligers voor Sensoor die dag en nacht bereikbaar zijn om anoniem vragen of verhalen van mensen aan te horen en zo nodig advies of steun te geven. Mensen kunnen bellen, maar ook chatten en mailen. Eenzaamheid staat met stip op één. Mensen hebben soms dagen niemand gesproken en willen even een stem horen. Of ouderen zijn is een isolement terechtgekomen na het overlijden van een partner, andere familie of kennissen.

Ouderen die in een sociaal isolement zitten, komen daar niet uit. Ondanks goede interventies en de inzet van professionals. Toch zijn er wel degelijk positieve effecten van de hulp, blijkt uit het onderzoek "Ouderen in sociaal isolement". 'Soms ben je de laatste strohalm voor je cliënt.' Lees meer >>

Emotionele eenzaamheid

Maar niet alleen ouderen zijn kwetsbaar. Sensoor ontvangt ook telefoontjes van mensen met een groot sociaal netwerk die ondanks dat hun verhaal bij niemand kwijt kunnen. Dit heet emotionele eenzaamheid. Deze mensen willen hun naasten niet belasten of hebben het gevoel niet te worden begrepen. Ook is er een groep mensen die vanwege ernstige psychische of lichamelijke problemen in een sociaal isolement terecht zijn gekomen. Zij hebben daardoor moeten om relaties te onderhouden en te verdiepen.

Gedachten ordenen

De vrijwilligers van Sensoor zijn speciaal getraind om deze vormen van eenzaamheid te herkennen en hier mee om te gaan. Het doel is niet om mensen altijd te adviseren, de vrijwilligers luisteren vooral naar het verhaal en helpen bijvoorbeeld om gedachten te ordenen. Waar mogelijk probeert de vrijwilliger te stimuleren om de gevoelen van eenzaamheid aan te pakken.

Zomereenzaamheid

Coalitie Erbij vraagt dit jaar speciaal aandacht voor zomereenzaamheid. Nu buren, vrienden, mantelzorgers en psychologen op vakantie zijn, is het maar stil. Vertrouwde radio- en tv-programma's hebben een zomerstop. Hierdoor missen mensen structuur en steun waardoor eenzaamheid sneller de kop op steekt. Bij Sensoor merken ze een toename van mensen die last hebben van zomereenzaamheid.

Lees meer over dit thema in het Dossier Eenzaamheid >>

Marianne Velsink

Of registreer je om te kunnen reageren.