Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online test voor mantelzorgers, overbelast of niet?

Mantelzorgers lopen een groot risico om overbelast te raken. Ze cijferen zichzelf weg, herkennen de symptomen van overbelasting niet en weten niet dat er hulp is. Sinds kort kunnen mantelzorgers een online test doen om te kijken of het tijd is hulp in te schakelen.
Online test voor mantelzorgers

Door Alexandra Sweers – Parnassia (psycho-medische zorg) in Den Haag heeft de test ontwikkeld. ‘Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen met psychotische aandoeningen en ouderen met psychische problemen en dementie. De mantelzorgers van deze cliënten hebben het behoorlijk zwaar. Met deze test willen we ze ervan bewust maken dat ze ook aan zichzelf denken en overbelasting voorkomen’, zegt woordvoerster Erica Holtheijer.

Balans
De test bestaat uit verschillende onderdelen. Er zijn vragen over de eventuele onbalans tussen spanning en ontspanning, de balans binnen het gezin van de mantelzorger en over de kennis van de ziekte en behandeling. Heeft de zorger wel contact met andere mensen en wat is de persoonlijke belevening van de situatie? Na het beantwoorden van de vragen, wijst de test uit of er sprake is van overbelasting en wat de mantelzorger in zijn situatie moet doen.

Welzijn
Parnassia vindt het welzijn van de mantelzorgers erg belangrijk, omdat zij mantelzorgers zien als een partner, stelt Holtheijer. ‘De mantelzorger is de spil in de behandeling. Een goede samenwerking met hen en een goed evenwicht tussen zorger en patiënt, maakt de behandeling effectiever.’ Natuurlijk letten de behandelaars ook op het welzijn van de mantelzorger. ‘Maar de test is een laagdrempelige manier voor de zorgers om antwoord te krijgen op de vraag: zou ik eigenlijk tot die doelgroep behoren?’.

Lotgenoten
De test is een eerste aanzet, waardoor mantelzorgers hun overbelasting onder ogen kunnen zien. Vervolgens worden ze doorverwezen. Holtheijer: ‘We verwijzen bewust door naar verschillende vormen van hulp. Men kan naar groepsbijeenkomsten waar wordt gepraat over belemmeringen tijdens de zorg. Mensen vinden daar contact met lotgenoten en herkenning. Maar zo’n bijeenkomst kan hoogdrempelig zijn. Daarom zijn er ook steunpunten waar mantelzorgers algemene informatie kan vinden. Ze kunnen zo zelf bepalen welke hulp ze zoeken.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.