Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Mantelzorgboete niet van de baan

De mantelzorgboete die AOW'ers moeten gaan betalen als ze met hun kinderen samenwonen, is niet van de baan. De plannen van staatssecretaris Jetta Klijnsma voor de kostendelersnorm kregen voldoende steun van de Eerste Kamer.
Mantelzorgboete niet van de baan
Foto: ANP

Er komt een breed onderzoek naar de omstreden maatregel, maar of dat ook tot afstel kan leiden, laat Klijnsma (Sociale Zaken) in het midden. Wel krijgt het parlement alle mogelijkheden om mee te praten over de uitkomst van het onderzoek, beloofde ze dinsdag in de Eerste Kamer.

Er is veel kritiek op de mantelzorgboete. Van oppositiepartijen, belangenorganisatie Mezzo, vakbond Abvakabo FNV en verschillende ouderenorganisaties. Lees hier hun tegenargumenten >>

Bezuiniging

Een ruime meerderheid in de Senaat neemt hier genoegen mee. Dat betekent dat belangrijke wetgeving die Klijnsma dinsdag in de Eerste Kamer verdedigde, op voldoende steun kan rekenen. Het kabinet heeft daarmee een bezuiniging van in totaal 2 miljard euro veiliggesteld.

Afstel

Eerder had vooral de ChristenUnie zich kritisch opgesteld over de mantelzorgboete. Senator Peter Ester drong kort voor het debat nog aan op afstel. Dinsdagavond zei hij te kunnen leven met een ‘bezinningsjaar’, maar hij blijft hopen dat ‘van uitstel afstel komt’.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een  abonnement >>

3 REACTIES

  1. Ik ben van mening dat de gemeente een keukentafelgesprek moeten laten plaatsvinden. De voordelen van een woongemeenschap waarin jongeren ouderen of ouderen gehandicapte jongeren bijstaan moet voor alle partijen gunstig zijn. Dat betekent desnoods dat de gemeente ‘bewindvoerder’ wordt van deze constructie. Vaste lasten gaan naar een bepaalde rekening en ieder lid van de gemeenschap krijgt leefgeld (beslagvrije voet).
    Nu wordt er gekeken naar bruto inkomen en eigenlijk moet er worden gekeken naar wat er aan uitgaven nodig is en wat het netto inkomen is….. dan kun je zien of men nog een leefbaar gedeelte overhoud. En als je uitlegt dat je met een 1 persoonshuishouden 50 euro per week nodig hebt en met een 2 persoonshuishouden 60 euro, is het voor beiden duidelijk dat ze daar dus allebei 30 euro voor moeten inleggen….. maar niemand voelt zich meer verantwoordelijk om namens de gemeente of instantie INFORMATIE te bieden!!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Niemand heeft geleerd te kijken wat er inkomt (zowel bruto als netto) en waar er extra geld voor binnenkomt (subsidies en compensaties). Het moet voor die welwillende volwassen kinderen een hele schok zijn geweest dat de financiële ruimte die ze dachten te krijgen door een ouder in huis te nemen een koekje van eigen deeg bleek te zijn. Dat is wat er vanuit instellingen fout gaat…. niemand gaat eerst inventariseren voor men een formule heeft gevonden die voor alle partijen gunstig is.
    Net als een wajongeren het huis uit laten gaan…. als dat betekent dat er geen leefgeld is door de hoge vaste lasten, hoort dat door de compensaties te worden aangevuld om te voorkomen dat zo iemand in de schuldsanering komt. Doet men dat niet en de omgeving probeert dit op te vangen, komt er vroeg of laat een punt waarop die wajongere weer naar huis moet of de ouders hun huis moeten verkopen of de ouders de handen er van terugtrekken….. tja, waar is de wmo gebleven in al deze verhalen??????

  4. Denkt de overheid dat er nu nog kinderen zijn die tegen hun ouder(s) zeggen kom maar bij ons inwonen? Ik denk het niet. Je zou denken dat je goed doet om het te doen maar als het tot gevolg heeft dat er geld betaald moet worden terwijl er kosten worden bespaard in de AWBZ en WMO, dan werkt dat averechts. Nee overheid verkeerde beslissing!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.