Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

PvdA wil aanpassing Wmo en 250 miljoen extra

PvdA-leider Diederik Samsom wil dat mensen meer zekerheid krijgen over de continuïteit van de zorg bij de decentralisatie in 2015. Bovendien denkt hij dat er zo’n 250 miljoen euro extra nodig is voor cliënten bij de overheveling van zorg. Dat zegt Samsom in een interview met dagblad Trouw.
PvdA wil aanpassing Wmo en 250 miljoen extra

‘In de Wmo moet een aantal dingen anders,’ zegt PvdA-leider Diederik Samsom in Trouw. ‘We willen mensen die thuis wonen en dagbesteding en begeleiding hebben, de zekerheid geven dat ze de rechten die ze nu hebben, ook  houden.’ Verder wil Samsom dat gemeenten een apart potje met geld reserveren om overgang van cliënten uit de huishoudelijke zorg soepel te laten verlopen. De PvdA-leider vindt dat thuiszorgorganisaties personeel over moeten nemen en dat werkgelegenheidsgeld van minister Asscher van Sociale Zaken ‘met grote urgentie’ moet worden ingezet om huishoudelijke hulpen om te scholen, bijvoorbeeld naar dagbesteding en begeleiding.

Onzekerheid

Diederik Samsom, leider van de PvdA zegt dit in een interview met dagblad Trouw afgelopen zaterdag. Hij wijt een groot deel van de verkiezingsnederlaag van zijn partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen aan de onzekerheid van mensen over de toekomst van de zorg voor ouderen. ‘Er is door het kabinet geen aansprekende schets van de toekomstige situatie van de zorg gegeven’, verklaart Samsom. Hij pleit ervoor de Wmo te veranderen en extra geld voor de overheveling van de zorg uit te trekken: 200 tot 250 miljoen om mensen de garantie te geven dat ze hun huidige recht op zorg behouden. Dat geld moet uit de ‘ruimte op de VWS-begroting komen’ of van minister Dijsselbloem van Financiën.

Stel de overheveling van zorgtaken naar gemeenten uit. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma vorige maand. Volgens hem moet het kabinet meer tijd nemen om de wet die deze transitie regelt, goed in te voeren en de gemeenten ‘echt mee te nemen’. Lees hier meer >>

Werkgelegenheid

Het is onverstandig om mensen in de huishoudelijke zorg te ontslaan, zegt Samsom, ‘als ze straks weer allemaal nodig zijn.’ Hij wijst op de groeiende vraag naar zorg. Uitstel van de transitie van de zorg van AWBZ naar Wmo en Zorgverzekeringswet, zoals het CDA wil, ziet Samsom niet zitten: ‘Dan maak je de onzekerheid onder mensen alleen maar groter.’

Wet Langdurige Zorg

Verder wil de PvdA-leider dat er extra geld komt voor de Wet Langdurige Zorg om voor kwetsbare ouderen een plek in het verzorgingshuis te kunnen garanderen: ‘In technische termen heb ik het over mensen met een zorgzwaartepakket 4.’ Volgens Samsom is het niet de bedoeling van de hervormingen dat mensen verplicht worden zelf meer te doen. ‘Mensen willen meer zelf en voor elkaar gaan doen en ze kunnen dat ook. Maar als je het niet redt, moet er een overheid zijn. Hopelijk wel in wat minder groteske vorm dan in de afgelopen decennia, die zorgkantoren van immense proporties heeft voortgebracht.’

3 REACTIES

  1. Goedemorgen Diederik!! Lekker zitten dutten bij het maken van de plannen? Zorgorganisaties kunnen niet anders dan mensen nu terugzetten naar het aantal contractueel afgesproken uren, jaarcontracten niet te verlengen. Zij hebben geen middelen voor ontslagvergoedingen e.d. en weten niet het straks gaat. Gemeenten durven niet verder dan 31 december 2014 te indiceren, want zij weten ook nog niet hoe het zit. Wat betekent dat er tegen het eind van het jaar veel externe inhuur nodig is om de herindicaties te behandelen.
    Fijn dat er zo aan de zorgbehoevende burger gedacht wordt: deze mag dus maar afwachten wat het in het najaar allemaal gaat worden.

  2. Lees alle reacties
  3. Sympathieke maar erg late reactie van Samson. Het lijkt wel dat de landelijke coryfeeën wakker worden en pas net doorhebben wat de kabinetsplannen (van Rutte 1 en 2) inhouden.
    250 miljoen extra lijkt aardig voor de zorgbehoevenden, maar als daarmee enkel de huidig geïndiceerde mee geholpen worden, dan komen er weer 2 soorten belanghebbenden, en daar is het stelsel (noch betrokkenen) mee gebaat.
    Bovendien vervalt juist het ‘huidige recht’ op zorg (belangrijk uitgangspunt van de nieuwe Wmo), en gaat het voortaan om de geconstateerde behoefte in relatie toto wat mensen en hun sociale omgeving zelf kunnen doen. Ook foute insteek van de PvdA dus.
    Bruma wilde de overheveling van de nieuwe Wmo-taken uitstellen om daarmee electoraal gewin te krijgen. Alsof uitstellen tot betere plannen leidt… Samson doet een wat sympathieker voorstel, maar slaat de plank ook mis.
    De landelijke politieke partijen doen er goed aan om gauw een wat fundamenteler debat over de toekomst te houden, voordat de wet in de 2e kamer wordt behandeld. Tot nu lijken het vooral krokodillentranen over een zelf gewilde transitie met bijgevoegde forse bezuiniging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.