Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

'Geen onderscheid verpleging en verzorging'

Vertegenwoordigers van wijkverpleegkundigen en verzorgenden, V&VN, Buurtzorg, ANBO, Zorgaccent en NPCF, roepen minister Schippers in een brief op om geen onderscheid te maken tussen verpleging en verzorging. Ook vragen ze om een grotere betrokkenheid bij de coördinatie van de zorg.
'Geen onderscheid verpleging en verzorging'
Foto: ANP Photo

De partijen voorzien een chaos als Schippers de plannen doorzet. 'De zorgvraag van cliënten zal opgeknipt gaan worden in verzorging (gefinancierd vanuit de WMO) en verpleging (gefinancierd vanuit zorgverzekeringswet). Dat terwijl verpleging en verzorging onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.'

Bureaucratie
De gevolgen zijn groot, denken de organisaties. 'Het 'opknippen' van verzorging en verpleging zal leiden tot onnodige bureaucratie, slechtere toegankelijkheid van de zorg voor cliënten, een afname van de kwaliteit en een stijging van de kosten'. De verwachting is dat cliënten naast de al bestaande verschillende loketten voor de zorg geconfronteerd gaan worden met onnodig veel verschillende medewerkers.

Transitie
De plannen van de minister staan de duurzame transitie van de zorg in de weg, schrijven de organisaties in huin brief. Zij verwachten niet dat het opsplitsen van verpleging en verzorging zal leiden tot een kostendaling, maar juist tot een kostenstijging in de zorg. In de brief worden de vier belangrijkste gevolgen van de maatregel nog eens uitgelegd.

Lees de brief hier.

Marianne Velsink

Of registreer je om te kunnen reageren.