Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deze anti-pestmethoden zijn veelbelovend

Om pesten op school het hoofd te bieden is een integrale aanpak nodig met verschillende acties richting iedereen die erbij betrokken is. De gepeste, de pester(s)/aanstichter(s), de ouders, de leerkrachten en de klasgenoten. Maar hoe kies je als school de juiste aanpak?
Deze anti-pestmethoden zijn veelbelovend

De vorige keer blogde Yvette over infectiepreventie >>

In een eerder blog over pesten schreef ik dat scholen in zowel het basis- als voortgezet onderwijs vanaf augustus 2015 verplicht zijn om een pestprotocol en -coördinator te hebben. De overheid hoopt hiermee het pesten terug te dringen. Maar pesten stopt niet door het aanstellen van een pestcoördinator alleen.
Gelukkig heeft een onafhankelijke Commissie Anti-pestprogramma’s – in opdracht van Staatssecretaris Dekker – 61 programma’s onderzocht. Hieruit blijkt dat dertien (waarvan twee methoden zijn goedgekeurd en elf voorlopig goedgekeurd) anti-pestmethoden veelbelovend zijn. Deze methoden zijn zowel inhoudelijk goed onderbouwd, als met cijfers en onderzoek onderbouwd, en beschrijven helder wat de randvoorwaarden zijn voor een succesvolle uitvoering.

Kortgezegd: van deze programma’s is aangetoond dat ze het percentage pesten terugdringen. Dat wil overigens niet zeggen dat de niet goedgekeurde methoden niet effectief zijn. Het is alleen nog niet bewezen.

Mijn GGD Academy-collega Ans van der Borst is gezondheidsbevorderaar en expert op het gebied van jeugd en onderwijs en weet alles over anti-pestmethoden. Ze vertelt: ‘De goedgekeurde en bewezen effectieve anti-pestmethoden zijn PRIMA en KiVa. Beide methoden komen uit Scandinavië. Scholen die kiezen voor de Noorse PRIMA-methode worden twee jaar lang begeleid bij het implementeren van een integrale aanpak van pesten op drie niveaus: schoolniveau (zoals training van leerkrachten), groepsniveau (groepslessen) en individueel niveau (individuele begeleiding). PRIMA beoogt het pesten met 50% terug te dringen.’

Professionals in de jeugdgezondheidszorg moeten kinderen boven de vier jaar bij ieder contactmoment naar pesten vragen. Lees hier meer >>

KiVa betekent “leuke school zonder pesten” en is een Finse methode. Een gebruiksvriendelijk, vernieuwend schoolbreed programma met concrete materialen voor leerkrachten. KiVa legt de nadruk op de rol van de hele groep bij het voorkomen en stoppen van pesten. Tot nu toe nam het pesten op de KiVa-scholen met meer dan de helft af!’

Zijn scholen wel goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom pesten en de verschillende anti-pestmethoden? Ans denkt van niet. ‘Dat is ook begrijpelijk; je kunt niet alles weten, maar ik wil wel graag aangeven dat scholen er niet alleen voor staan. De GGD geeft namelijk advies en ondersteuning. In mijn training vanuit de GGD Academy besteed ik dan ook veel aandacht aan de aanpak van pestincidenten. Zowel met de keuze van de anti-pestmethode, als om het opzetten van een totaalaanpak tegen pesten en de implementatie ervan. De eigen, specifieke schoolsituatie vormt daarbij altijd het uitgangspunt. Mijn belangrijkste advies is om te kiezen wat bij de school past, waar je volledig achter staat en kies in ieder geval een schoolbrede aanpak zoals PRIMA of KiVa.’

Laat je gerust informeren en adviseren door de GGD en kijk ook eens op de website van het Nederlands Jeugd Instituut en op www.stoppestennu.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.