Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Internettest voor jongerenparticipatie

Jongeren zijn niet betrokken bij activiteiten van gemeenten, zo blijkt uit onderzoek dat deze week verscheen. Bij meer dan een op de drie gemeenten staat jongerenparticipatie nog in de kinderschoenen. Minister Rouvoet wil dat daar verandering in komt. Een internettest moet helpen.
Internettest voor jongerenparticipatie

Op de eerste landelijke dag van de jongerenparticipatie werd woensdag een gratis internettest gelanceerd voor beleidsmakers, projectleiders en jongeren. Daarmee kunnen ze zien hoe hun project ervoor staat en hoe ze dat kunnen verbeteren. ‘Het is mooi dat een instrument als de Your World Proof Toolkit gebruik maakt van internet. Zo kan echt iedereen testen of zijn eigen organisatie, dorp of stad participatieproof is’, aldus minister Rouvoet (Jeugd en Gezin).

5 vwo
De Your World Proof Toolkit is ontwikkeld door Alan Bredenhorst en David Steur van Youth and the City, in opdracht van Your World. Bredenhorst: ‘Niet alleen gemeenten, maar ook woningcorporaties, scholen of welzijnsinstellingen lukt het niet om de stem van jongeren te horen. En als er al een vertegenwoordiging is, bijvoorbeeld in een jeugdgemeenteraad, dan zijn dat jongens en meisjes uit 5 vwo. Jongeren met een lagere opleiding of een andere culturele achtergrond betrek je alleen bij je organisaties als je weet hoe je ze moet benaderen. En daar gaat het dus vaak mis.’

Landelijke dag
Hoe verbeter je de participatie van jongeren in je organisatie? Daar spraken woensdag de deelnemers aan de eerste Landelijke dag van de jongerenparticipatie over met elkaar. Er zijn vooral ervaringen uitgewisseld. Daarnaast is de test de afgelopen weken ook veelvuldig ingevuld op internet. Voor de gemeente Utrechte is dat reden om zich nu al te presenteren als gastheer van de tweede editie van de Landelijke dag van de Jongerenparticipatie in 2011.

Toolkit
Youth and the City organiseerde deze dag om tegemoet te komen aan de vele vragen om brancheoverstijgende kennisuitwisseling. Nadat de toolkit succesvol heeft proefgedraaid in Rotterdam, volgde vandaag de landelijke lancering. Op YouTube is een filmpje te zien over het hoe, wat en waarom van de test.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.