Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Hulpverlening voor overbelaste jongeren in Rotterdamse wijkschool

In Rotterdam komen de komende twee jaar tweehonderd plekken op een zogeheten wijkschool voor jongeren met complexe problemen. Het kabinet stelt 5,6 miljoen euro beschikbaar voor dit proefproject. Dat heeft het ministerie van Onderwijs vrijdag bekendgemaakt.
Hulpverlening voor overbelaste jongeren in Rotterdamse wijkschool

Door Alexandra Sweers - Op de wijkscholen in de Afrikaanderwijk en de Provenierswijk kunnen jongeren tot 23 terecht die problemen hebben waardoor school vaak op de laatste plek komt. 'Deze jongeren zijn 'overbelast' zoals dat heet. Zij hebben bijvoorbeeld gezondheidsproblemen, geen huisvesting, problemen in de familie of zitten in het criminele circuit', vertelt Adrie Jongenelen van gemeente Rotterdam. 'Vaak zitten zij periodes wel op school en dan weer niet. Op de ROC's kunnen ze vaak onvoldoende begeleiding bieden.'

Programma
Deze jongeren zetten niet snel de stap om hulp te zoeken. In de wijkschool gaan instellingen als schuldhulpverlening, Centra voor Jeugd en Gezin, het RIAGG en de GGD hen zorg aanbieden. 'Het programma wordt opgerekt, zodat deze groep binnen hun schooltijd aan hun problemen kunnen werken', aldus Jongenelen.

Oplosbaar
Het uiteindelijke doel is deze jongeren op te leiden tot mbo-niveau een, waarna ze een baan kunnen vinden, zegt Jongenelen. De gemeente wil de problemen aan te pakken voordat ze niet meer of heel moeilijk oplosbaar zijn. Het experiment met de wijkschool start volgend jaar. Als de proef slaagt, zal minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin de financiering van de wijkscholen op zich nemen.

Administrator

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.