Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Verkiezing Sociaal Werker van het Jaar

Wie wordt de Sociaal Werker van het Jaar 2017?

De aanmeldperiode voor de verkiezing is gesloten. De jury heeft de volgende sociaal werkers genomineerd voor de titel Sociaal Werker van het Jaar:

 • Lennert Bont (Versa Welzijn), een enthousiaste en creatieve sociaal werker die makkelijk verbindingen legt tussen verschillende doelgroepen, met name voor jongeren met verschillende etnische achtergronden.
 • Mariska Overgaag (Kwaadraad), vol overgave richtte zij EMMA (Eerder Melden, Minder Achterstanden) op, een meldpunt voor mensen met schuldenproblematiek in Zoetermeer.
 • Aksana van Maanen (Vita Welzijn) en Sanne Joosen (AanZ Amstelveen), dit tweetal heeft al hun kennis gebundeld en uitgevoerd in een achterstandswijk van Amstelveen. Ze hebben onder andere een community building project uitgevoerd in de wijk.

Vanaf half februari staan er filmpjes op deze website waarin de genomineerden zich voorstellen. Het is vanaf dat moment ook mogelijk om te stemmen op je favoriete Sociaal Werker van het Jaar.

Wie is die ene sociaal werker die vol energie en passie zijn of haar vak uitoefent? Die altijd vernieuwende ideeën heeft en voor wie geen brug te ver is? En daar ook nog eens bevlogen over kan vertellen? Met andere woorden: wie wordt de Sociaal Werker van het Jaar 2017? De winnaar van de verkiezing is een jaar lang ambassadeur van het mooie vak van sociaal werker. 

De vakjury selecteert uit alle aanmeldingen drie genomineerden. Dit jaar zetten we drie filmpjes van de drie genomineerden een maand online, zodat iedereen z’n stem kan uitbrengen. Daarnaast bepaalt ook een vakjury, samen met de bezoekers van de Dag van de Sociaal Werker op 15 maart 2017, wie zich dé Sociaal Werker van het Jaar 2017 mag noemen. 


De spelregels 

 • De sociaal werker wordt voorgedragen door een collega, leidinggevende, iemand uit het professioneel netwerk, een wethouder of cliënt(en).
 • De sociaal werker werkt binnen een organisatie die onder de CAO Welzijn valt. FCB doet een check op het cao-criterium.
 • De jury bepaalt wie de drie genomineerden zijn.
 • FCB laat filmpjes maken van de drie genomineerden, die worden geplaatst op de website van Zorg + Welzijn. Iedereen kan in de maand februari stemmen op de filmpjes (25% eindoordeel).
 • Tijdens de Dag van de Sociaal Werker op woensdag 15 maart 2017 worden de filmpjes ook vertoond, waarna het publiek mag stemmen (25% eindoordeel).
 • De vakjury bepaalt gezamenlijk 50% van het eindoordeel.
 • De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Dag van de Sociaal Werker op woensdag 15 maart 2017.
 • De winnaar en de andere twee kandidaten worden na de verkiezing door FCB en de sociale partners ingezet als ambassadeurs.

De criteria

De sociaal werker die wordt voorgedragen:

 • heeft kansen gegrepen vanuit de veranderingen binnen Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (zoals bijvoorbeeld een nieuwe rol, functie, aanpak of project).
 • heeft iets vernieuwends of anders gedaan, wat de burgers, wijk of cliënt meerwaarde opgeleverd heeft.
 • zet daar competenties voor in, zoals: zelfstandigheid, samenwerken, ondernemend zijn, netwerken versterken of verbinden.
 • heeft charisma en kan op een inspirerende manier vertellen.
 • valt onder de CAO Welzijn.

Meld nu een sociaal werker aan door onderaan deze pagina het aanmeldformulier in te vullen!


De prijzen

De Sociaal Werker van het Jaar 2017 is een jaar lang ambassadeur van het sociaal werk in 2017. Dat houdt in dat de winnaar mogelijk wordt gevraagd voor bijvoorbeeld gastcolleges, lezingen, debatten of (regionale) publiciteit in dat jaar. Ook ontvangt de winnaar 1000 euro om te besteden aan een project in de wijk. En tot slot mag de winnaar ook deelnemen aan een scholingsactiviteit naar keuze (ter waarde van 795 euro).


Niet genomineerd? Toch een taart!

De vakjury bepaalt de drie genomineerden. Alle niet-genomineerden krijgen een taart. Op die manier kunnen jullie met alle collega’s deze topper toch in het zonnetje zetten!


Wie bepaalt de winnaar?

De vakjury selecteert drie genomineerden en bepaalt vervolgens voor 50% wie de winnaar wordt. Gedurende de maand februari staan de drie filmpjes van de genomineerden online, waarop vervolgens gestemd mag worden. De hoeveelheid stemmen op de filmpjes bepaalt 25% van het resultaat. De overige 25% bepalen de bezoekers van de Dag van de Sociaal Werker op 15 maart 2017, na het zien van de drie filmpjes.

De jury bestaat uit:

 • Voorzitter Marijke Vos (bestuursvoorzitter Sociaal Werk Nederland)  
 • Nora el Abdouni (Sociaal Werker van het Jaar 2015, werkzaam bij Pretty Woman)
 • Marco van Stralen (supervisor en docent aan de Hogeschool van Utrecht faculteit maatschappij en recht)
 • Daniëlle Wiek (bestuurder FNV Zorg en Welzijn)
 • Lizelotte Smits (bestuurder CNV Zorg en Welzijn)
 • Lies Schilder (directeur NVMW)
 • Egbert Oppenhuizen (directeur-bestuurder Stichting Binding, Wijk bij Duurstede) 

De verkiezing Sociaal Werker van het Jaar is een initiatief van sociale partners en wordt georganiseerd door arbeidsmarktorganisatie FCB, in samenwerking met Zorg+Welzijn.


Vorig jaar won Nora el Abdouni de titel

Nora el Abdouni is de huidige Sociaal Werker van het Jaar. Ze werd gekozen op 8 december tijdens de Dag van het Sociaal Werk en kreeg zowel de studentenprijs als de juryprijs. Nora is sociaal werker bij de Utrechtse welzijnsorganisatie Pretty Woman. Deze organisatie houdt zich bezig met hulpverlening bij relaties en seksualiteit, vooral gericht op jonge meiden. Bekijk hier haar filmpje >>


Wat heb je eigenlijk aan zo’n ambassadeurschap? Lees hier over de winnares van 2012. Evalien Verschuren: ‘Nadat ik de verkiezing won, dacht ik: oh jee, nu heb ik opeens een titel!’ En de winnares van 2013, Antoinet Wijnakker, zegt: 'Ik heb meer spreekrecht gekregen!'