Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Geld chronisch zieken vaak niet goed besteed

Veel mensen krijgen een financiële tegemoetkoming die bestemd is voor chronisch zieken en gehandicapten, terwijl zij die helemaal niet nodig hebben. Dat komt doordat de wet die de toelages regelt (Wtcg) niet goed in elkaar zit, stelde de belangenorganisatie CG-Raad dinsdag.
Geld chronisch zieken vaak niet goed besteed

Bij de toekenning van de toelages wordt gekeken naar zorg- en medicijngebruik. Volgens de CG-raad is dat geen goede methode. Zo betekent het slikken van een bepaald middel niet automatisch dat iemand tot de doelgroep behoort. Aan de andere kant krijgen naar schatting 200.000 mensen ten onrechte geen geld.

Meer gevallen
De CG-Raad heeft dit jaar enkele tientallen vragen gekregen van mensen die geld hebben gekregen, hoewel zij geen extra kosten hebben gemaakt. Uit signalen maakt de organisatie op dat het om veel meer gevallen gaat. 'Er zijn duizenden mensen die een toelage krijgen en van wie je je kunt afvragen of zij die echt nodig hebben', aldus een woordvoerder. Als voorbeeld noemt hij een moeder die zei 300 euro te hebben gekregen, alleen omdat haar zoon kortstondig een oefentherapie had gevolgd.

Niet nodig
VVD-Kamerlid Tamara Venrooy in NRC Handelsblad: 'Ik hoor van mensen dat ze een paar honderd euro op hun rekening krijgen, maar het niet nodig hebben. Zij willen dat het geld gaat naar mensen die het wel nodig hebben. Ik vraag me af of we ons doel niet voorbij zijn geschoten.' Venrooy probeert het nog vandaag aan te kaarten bij de behandeling van de begroting van Volksgezondheid. Anders gaat ze er Kamervragen over stellen, zo meldt de avondkrant.

Hoge kosten
De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) is vorig jaar ingevoerd. De wet vervangt de fiscale aftrek van buitengewone ziektekosten. Volgens het toenmalige kabinet deden daar te veel mensen een beroep op. De nieuwe wet had ervoor moeten zorgen dat alleen mensen die echt hoge kosten hebben door een chronische ziekte of handicap een vergoeding.

Voor het eerst
De uitkeringen voor 2009 vinden nu voor het eerst plaats. Het ministerie zegt dat betaald wordt volgens met de Kamer afgesproken criteria. Er is 500 miljoen euro voor in 2010. Ruim 2 miljoen beschikkingen zouden al zijn verstuurd.

Kinderziektes
Volgens de CG-Raad heeft het vorige kabinet de wet overhaast ingevoerd. De organisatie, die destijds al aandrong op uitstel van de invoering ervan vanwege kinderziektes, wil dat de regeling met spoed wordt verbeterd.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/CG-raad/NRC Handelsblad, foto: stockxchng

Foto

 • Geld chronisch zieken vaak niet goed besteed

122074

Gerelateerde tags

9 reacties

 • no-profile-image

  Roos

  Misschien dat ik dan wel in dat kader val voor die tegemoetkoming, ik ben er tenminste giga blij mee. Al jaren thuis- en huishoudelijke zorg met een eigen bijdrage CAK elke 4 weken, een hoog medicijngebruik welke niet allemaal vergoed worden in zijn geheel, en al die posten kunnen niet meer bij de belasting als extra ziektekosten opgevoerd worden. Toen bekend werd dat het via de belasting niet meer aftrekbaar zou worden, zat ik er ook flink mee in mijn maag, moet ik eerlijk zeggen en door deze tegemoetkoming is er een stukje licht aan het einde van de tunnel gekomen. Maar misschien moet eens grondig gekeken worden welke mensen er inderdaad chronisch ziek zijn, die ook nog eens gebruik moeten maken van thuiszorg en veel bijkomende kosten. En dat jaar in jaar uit. Ik weet wel dat het in die gevallen heel welkom is.

 • no-profile-image

  H. de Leeuw

  het viel mij op toen ik na een bypasoperatie door Buurtzorg enige weken werd behandeld voor een ontstoken enkel (daar was en ader weggehaald). CAK trok van mijn eigen bijdrage 30% af omdat ik chronisch ziek zou zijn. ik begrijp niet waar dit idee vandaan komt.

 • no-profile-image

  Helga Dulfer

  Een van de criteria voor toekenning van een uitkering in het kader van de Wtcg is een indicatie met een looptijd van minimaal 26 weken voor AWBZ zorg of Wmo (ZIN). Hieruit blijkt niet of iemand chronisch ziek is. Dit geldt ook voor de andere criteria. Zorggebruik wordt aangetoond, weliswaar tijdens een langere periode, maar dit is nog niet chronisch. Hoe lang moet iets duren voordat je het chronisch kunt/wilt noemen.
  Lastige klus voor de CG-Raad.
  Misschien moet mevrouw Tamara Venrooy eens mensen buiten haar electoraat gaan opzoeken.

 • no-profile-image

  Marjolijn

  Mijn gezonde collega, die met een drukmasker op slaapt vanwege apneu werd ook getrakteerd op een toelage

 • no-profile-image

  hennies

  chronische ziekten zijn blijvend en de aandoening gaat vaak in golven.
  genezing is er niet maar zijn soms te handelen met medicijnen of operatieve ingrepen.
  dus groen is ook niet de kleur die hout snijdt.

 • no-profile-image

  hennies

  sorry hoor Joop , tot rood oke maar terminaal is geen chronische ziekte.
  Terminaal is iemand die aan zijn levenseinde is
  en gaat dan onder de palliatieve zorg vallen.
  groet.

 • no-profile-image

  ONGENEESLIJK zieke mantelzorger

  Om te beginnen kan men is nadenken over het bovenstaande topic : "ONGENEESLIJK"!
  Allen die dus te genezen zijn geen uitkering, en de deur op een kier voor uitzonderlijke gevallen.
  Dat scheelt al tientallen miljoenen!!

 • no-profile-image

  joop

  ik heb al eens eerder aangegeven dat men een kleurcode moet aangeven voor bepaalde aandoeningen en toekomst prognose ...

  bv groen is herstellend niet blijvend aandoening

  geel is herstellend met lichte blijvende aandoening

  oranje is niet herstellend met blijvend aandoening

  rood is jammer genoeg terminaal

  op de eerste twee groepen moet blijven worden gescheckt

 • no-profile-image

  Joze

  En zo komt iemand met de ziekte
  Von Recklinghausen waar geen medicijn voor is niet in aanmerking voor Wtcg.
  En toch bijzondere ziektekosten heeft.
  En misschien nog wel meer doelgroepen b.v.
  blinden en slechtzienden.

Of registreer je om te kunnen reageren.