Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

‘Uitzonderingsmaatregel verzacht effect eigen bijdrage ggz’

Minister Schippers van VWS denkt niet dat er duizend psychiatrische patiënten volgend jaar in Rotterdam en omstreken op straat zullen belanden door de bezuinigingen. Zij moeten vanaf 2012 een eigen bijdrage betalen. Ggz-instellingen vrezen dat patiënten zorg gaan mijden en op straat terecht komen.
‘Uitzonderingsmaatregel verzacht effect eigen bijdrage ggz’Ggz-organisatie Bouman GGZ in Rotterdam stuurde eind september een een brandbrief naar de gemeenten Rotterdam, Dordrecht, Vlaardingen en Spijkenisse. Ongeveer duizend psychiatrische patiënten zullen volgend jaar in Rotterdam en omstreken op straat belanden door de bezuinigingen, voorspelt voorzitter Sjef Czyzewski. Vanaf 2012 zal de patiënt een eigen bijdrage moeten betalen van € 200 per jaar (€ 16,50 per maand).

Uitzondering
‘Het is niet aangetoond dat invoering van de eigen bijdrage deze effecten zal hebben op de patiënt’, meent Schippers in reactie op de kamervragen van Renske Leijten (SP). De minister heeft naar eigen zeggen rekening gehouden met een aantal uitzonderingen. ‘Mensen die een ggz- behandeling nodig hebben en die door middel van bemoeizorg benaderd worden (bijvoorbeeld daklozen), hoeven geen eigen bijdrage te betalen. Ook mensen die gedwongen worden opgenomen (BOPZ-zorg) en mensen die met een crisis worden opgenomen (crisis DBC) hoeven geen eigen bijdrage te betalen. Ik denk dat door deze uitzonderingen de effecten van de eigen bijdrage worden verzacht’, aldus Schippers.

Gedwongen opname
Het kabinet zal volgens Schippers de effecten van het invoeren van een eigen bijdrage op zorgmijding in de gaten houden. De minister verwacht niet dat zorgverleners eerder zullen kiezen voor gedwongen opname bij psychiatrische patiënten in geldnood. Bij een rechterlijke machtiging hoeven zij immers geen bijdrage te betalen. ‘Ik vertrouw erop dat aanbieders professioneel zullen handelen en patiënten niet met een gedwongen opname confronteren als dat niet nodig is. Bovendien moet de rechter altijd afwegen of er sprake is van een verband tussen de psychische aandoening en het gevaar dat iemand voor zichzelf of zijn omgeving veroorzaakt.’Bron: Rijksoverheid/ANP-Photo

Alexandra Sweers

5 reacties

 • no-profile-image

  Mariel

  Discriminatie! In de somatische zorg zouden zij dit niet maken. Je kunt beter een lichamelijke ziekte hebben dan een psychische ziekte. En dan moet je toch al van een minimum inkomen leven.

 • no-profile-image

  fee

  hoop dat schippers,krijgt wat ik mankeer.adhd,borderline en deprie.
  heb een uitkering,waar betaal ik dat van?????
  stom mens.

 • no-profile-image

  Jacob Theunisz

  Dus als er een crisis is, hoeft er niet te worden betaald, maar als er één dreigt te onstaan wel. Als dit het ontstaan van een crisis niet verhaast, dan weet ik het niet meer. Die kans is bij mensen met een psychische aandoening toch al groter dan normaal.

  Verder is het nogal makkelijk om te zeggen dat niet is aangetoond dat er 1000 mensen op straat komen te staan. Niemand kan namelijk met absolute zekerheid in de toekomst kijken. Maar om die reden is ook niet aangetoond dat alles goed zal blijven gaan ondanks de bizarre bezuinigingen! Het is zorgelijk dat die maatregelen dan toch worden doorgevoerd.

  En pas als het eigenlijk al te laat is (een crisis) is er sprake van een "verzachting". Voor de meeste mensen is dat helemaal geen verzachting. Het enige wat verzacht is mededogen, zorg en menselijkheid, ten tijde dat erger nog kan worden voorkomen.

 • no-profile-image

  henkjan

  misselijk makend miss schippers maakt wel wat los wat een verschrikkelijk persoon je zal er maar s morgens naast wakker worden bah

 • no-profile-image

  Herman Bekker

  Onze parlementaire democratie kent een scheiding der machten en verankering is in de Grondwet vastgelegd. Derhalve is de Rechter onafhankelijk en is het niet aan politici om plaats te nemen op de "stoel" van de Rechter.
  Staande jurisprudentie is dat Strafrecht en Civiel Recht raakvlakken hebben maar dat politici ook daar geen invloed op kunnen of mogen uitoefenen.Het poneren van een stelling dat professioneel gedrag van behandelaars invloed kan hebben op de mogelijke rechtsgang,is niet aan de Minister om te bepalen.Falende behandelaars kunnen Civiel en Strafrechtelijk worden aangesproken als hun hulp faalt en daarvoor bestaan ook zogenaamde Aansprakelijkheidsverzekeringen van de dienstdoende instellingen. Bijzonder detail is hierbij dat de werkgevers van de hulpverleners zich niet kunnen disculperen en de hulpverleners in een eventuele procedure als getuige(n) in vrijwaring kunnen worden opgeroepen.Daar de zorg onder de Jurisdictie van de Minister valt is het Ministerie ook aansprakelijk te stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.