Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

IGZ wil neppsychotherapeuten aanpakken

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat enkele tientallen hulpverleners die zich ten onrechte psychotherapeut noemen, daarop aanspreken. Als zij hun titelvoering niet aanpassen, kunnen zij een boete krijgen, omdat die titel beschermd is onder de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).
IGZ wil neppsychotherapeuten aanpakken

Dat maakte de IGZ woensdag bekend. Bij de inspectie zijn 55 hulpverleners bekend van wie wordt vermoed dat zij de titel psychotherapeut gebruiken zonder dat zij een opleiding hebben genoten die daar recht op geeft. Zij kunnen binnenkort een brief van de IGZ verwachten. Reageren zij daar niet op, dan is strafrechtelijke vervolging mogelijk.

Boete

Op het onrechtmatig gebruik van de titel psychotherapeut staat volgens de inspectie een boete van 3800 euro. Dat geldt ook voor het voeren van afgeleide titels, bijvoorbeeld psychotherapist, hypno-psychotherapeut, lichaamspsychotherapeut of integratieve psychotherapeut.


Eigen gezag

De aanpak van neppsychotherapeuten is volgens de IGZ nodig omdat het voor patiënten mogelijk moet zijn onderscheid te maken tussen gekwalificeerde hulpverleners en mensen die zich op eigen gezag een titel hebben aangemeten. Anders lopen zij risico op onnodige psychische schade. Ook kunnen zij het vertrouwen in de hulpverlening verliezen, aldus de inspectie.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier
voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer
achtergronden en opinies, neem hier een
abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Alexandra Sweers

Of registreer je om te kunnen reageren.