Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

9000 mensen verliezen baan in GGZ

Zeker 9000 mensen in de geestelijke gezondheidszorg gaan volgend jaar hun baan kwijtraken. Dat zei Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, donderdag. 'Dit massaontslag is een direct gevolg van de kabinetsbezuiniging van 600 miljoen euro', aldus Barth.
9000 mensen verliezen baan in GGZ

‘We hebben het over ruim 10 procent van het budget in de geestelijke gezondheidszorg dat in een keer geschrapt wordt.’ Het zijn vooral zzp’ers en mensen met een flexcontract die hun werk verliezen, verwacht de voorzitter. ‘We weten dat er over 5 jaar een tekort aan mensen gaat ontstaan. Het is zo cru om nu mensen te ontslaan, terwijl je weet dat ze binnen een paar jaar weer hard nodig zijn.’

Flexwerkers
Vooral in de informatietechnologie (IT), administratie, catering, onderhoud en onder verpleegkundigen zullen banen verdwijnen. Daar gaat het vaak om zzp’ers en flexwerkers.

Wachtlijsten
Barth vreest voor de gevolgen van het banenverlies. ‘De wachtlijsten zullen langer worden. In combinatie met de verhoogde eigen bijdrage in de ggz kan dat tot ongewenste situaties lijden. De laatste jaren hebben we bijvoorbeeld veel daklozen en verslaafden van straat weten te halen, waardoor de veiligheid in de steden omhoog ging. Het gevaar dreigt dat deze mensen nu weer op straat terechtkomen, met alle gevolgen van dien.’

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.