Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

8 miljoen tegen armoede en schulden

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt twee maal 4 miljoen euro beschikbaar voor projecten die armoede en schulden bestrijden.

De staatssecretaris wil medewerkers van organisaties die mensen in de financiële problemen bijstaan en vrijwilligers graag een steun in de rug geven: ‘Door projecten te ondersteunen die landelijke betekenis hebben en die een duurzame bijdrage leveren aan het tegengaan van armoede en schulden.’

Kwetsbaar

De projecten moeten zich richten op kwetsbare groepen. Zoals kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen of jongeren met financiële problemen. Staatssecretaris Klijnsma noemt ook  alleenstaande oudergezinnen, huishoudens met een langdurig laag inkomen en niet-westerse huishoudens.

Schulden

Vanaf 23 mei kunnen aanvragen voor financiering van projecten tegen armoede en schulden worden ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken. Organisaties en stichtingen met goede plannen om duurzaam armoede en schulden te bestrijden kunnen intekenen en dragen zelf 25 procent in de kosten bij om hun project te verwezenlijken.

Langdurige armoede

Uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de kans op langdurige armoede steeds groter wordt. Lees het artikel>> Bijna drie van de vijf huishoudens die onder de armoedegrens leven, komt daar niet zo snel meer uit. Opvallend is het stijgende aandeel van werkenden dat in armoede leeft. En de groep uitkeringsontvangers en niet-westerse migranten met kinderen.

Extra geld

De overheid heeft ook structureel 90 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor gemeenten om armoede en schulden te bestrijden. Gemeenten moeten dat geld zelf besteden in de strijd tegen armoede. Klijnsma noemt voor de besteding van het geld met name organisaties die zich, veelal met de inzet van vrijwilligers, inzetten voor mensen met financiële problemen.

De armoede in Nederland is in de laatste jaren sterk toegenomen. In 2012 hebben zo’n 1,2 miljoen mensen eigenlijk te weinig geld om rond te komen (CBS). De kans op armoede is het hoogst bij eenoudergezinnen, alleenstaanden tot 65 jaar, niet-westerse huishoudens en bijstandontvangers. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.