Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

5 typen irritante collega’s

Heb jij collega’s waar je eigenlijk niet zo goed mee samenwerkt? Of die je zelfs ronduit irritant vindt? Ontdek hier welk onder welke categorie je vervelende collega valt en hoe je ermee om kunt gaan.
Vervelende Collega? Dit zijn 5 typen irritante collega's
Vervelende Collega? Dit zijn 5 typen irritante collega's

Sommige collega’s kunnen zich zo gedragen dat het samenwerken maar slecht lukt. Ze hebben een negatieve houding die de teamspirit opbreekt, maken het behalen van doelen onmogelijk en erger: belemmeren de zorg aan de cliënt. Wat kun je als teammanager doen aan een vervelende collega? Getvoip omschrijft deze 5 types.

Vervelende collega type 1: de eeuwige puinhoop

Deze incompetente, grillige en onbetrouwbare persoonlijkheid zuigt de energie van het hele team op. Het is niet altijd duidelijk of de eeuwige puinhoop zijn werk echt niet kan doen of niet wil doen. Hij vraagt continu om hulp en is afhankelijk van anderen, die daardoor op een gegeven moment gefrustreerd raken en minder productief zijn.

De slechte eigenschappen van de eeuwige puinhoop zijn aangeleerde hulpeloosheid, slordigheid, passiviteit en weerstand tegen verandering.

Wat kun je doen?

Je kunt de eeuwige puinhoop extra scholing aanbieden om zekerder te worden van zijn/haar kunnen

Hem/haar regelmatig wijzen op het gedrag zodat je hij/zij bewust wordt van de gevolgen Samen een plan maken om de situatie te verbeteren en hem/haar daarbij coachen

Type 2: De luilak

De luilak heeft een dagtaak aan het vermijden van werk. Net als bij de eeuwige puinhoop,  is het werken met dit type vervelende collega echt en aanslag op de energie en het enthousiasme van andere collega’s. Luilakken lijken er niet om te geven wat hun collega’s van hen vinden.

De slechte eigenschappen van luilakken zijn gebrek aan motivatie, gebrek aan respect voor afspraken en deadlines, ze verspillen veel tijd met zaken die niet met werk te maken hebben of zijn vaak afwezig.

Wat kun je doen?

Ontdek wat de oorzaak kan zijn voor dit gedrag. Soms ligt er een ontevredenheid aan ten grondslag waar je iets aan kunt doen. Maak duidelijk wat je van je collega verwacht en wees helder over het resultaat dat je verwacht. Erken en beloon ook de inspanningen die de luilak doet.

Type 3: De martelaar

Deze tegenpool van de luilak lijkt de droom voor ieder team. Alleen, een medewerker die alles zelf wil doen kan ook voor serieuze problemen zorgen. Martelaars werken niet alleen hard, ze laten iedereen weten wat ze allemaal wel niet over hebben voor hun werk. Ze zorgen voor onrust bij collega’s en lopen risico op een burn out.

De slechte eigenschappen van de martelaar zijn dat hij zijn grenzen niet kent, vaak klaagt over de werkdruk, maar niets uit handen geeft. De martelaar ondermijnt bovendien het zelfvertrouwen van collega’s.

Wat kun je doen?

Dwing de martelaar tot delegeren. Zorg ervoor dat binnen het team samenwerking centraal staat in plaats van competitie. Beloon daarom teamprestaties en niet per definitie de persoonlijke prestaties. Verbied overwerk voor de martelaar en moedig het opnemen van vakantiedagen aan.

Type 4: De sociale allemansvriend

Deze collega is grappig, vermakelijk en iedereens vriend. De werkvloer lijkt wel een podium en de collega kletst en roddelt met iedereen. Natuurlijk is het belangrijk om lol te hebben op het werk, maar de allemansvriend gaat daarin wel heel ver en is daardoor niet echt productief.

De slechte eigenschappen van de sociale allemandsvriend zijn de luidruchtigheid en het gebrek aan focus. Deze collega heeft de neiging om het werk op een onvolwassen manier aan te pakken en leidt daarbij anderen af van hun werk.

Wat kun je doen?

Maak duidelijk wat gewenst gedrag is. Maak duidelijk wanneer het de tijd en plek is om met elkaar te praten en lachen en wanneer er geconcentreerd moet worden. Spiegel regelmatig het gedrag van je collega, zo beseft hij/zij zich beter hoe het gedrag op een ander overkomt.

Type 5: De sociopaat

Een medewerker met sociopathische neigingen kan je team veel schade berokkenen. Sociopaten zorgen voor een vijandige omgeving voor anderen. Zo’n collega kan de saamhorigheid en de effectiviteit van een heel team negatief beïnvloeden. Sociopaten die klantcontacten hebben kunnen de reputatie van de organisatie ernstig schaden.

Slechte eigenschappen van een sociopaat zijn pestgedrag, hij/zij is manipulatief, kan niet goed omgaan met autoriteit en negeert protocollen.

Wat kun je doen?

Zorg voor een veilige werkvloer waar collega’s zich kunnen uiten en waar pesten niet getolereerd wordt. Neem klachten over pesten of vijandig gedrag serieus. Vertrouw daarbij op je gevoel en maak duidelijke omgangsregels.

Veilig van vervelende collega

Het is belangrijk om alert te zijn op vervelende collega ’s die schadelijk gedrag vertonen. Zo voorkom je dat hele teams uit elkaar vallen of niet productief zijn. Creëer een sfeer, waarin medewerkers zich veilig voelen en hun problemen kunnen vertellen in de wetenschap dat er naar hen geluisterd wordt. Luisteren alleen is niet voldoende, wanneer je als teamleider laat zien dat je actie onderneemt, komt dat ten goede aan de werksfeer.

Hoe voer je een keukentafelgesprek? In het keukentafelgesprek moeten de professional en de cliënt samen op zoek naar de werkelijke zorgvraag en naar eigen oplossingen. Klinkt mooi, maar is ook makkelijker gezegd dan gedaan. Lees deze tips voor een helder gesprek>>

1 REACTIE

  1. Wat kun je als client doen als je zo,n sociopaat als gezinsvoogd en reclasserings ambtenaar hebt opgedrongen gekregen en deze grote schade aanricht.! Voor zowel het kind als haar familie! Iedereen gaat er lichamelijk en geestelijk aan onderdoor en leeft in angst!
    Een gesprek met zijn manager levert niets op want het zijn natuurlijk gladde praters en ze tonen verschillende gezichten naar gelang het hen het beste uitkomt om de boel te bespelen., Door foutieve informatie aan hun manager te verstrekken krijgen ze deze zelfs zover dat deze achter zijn meeogenloze acties gaat staan, ! Wij voelen ons machteloos want hij bespeelt ook de omgeving en als je er tegen in gaat om voor het kind op te komen wordt je meedogenloos , nog harden en gewetenlozer onderuit gehaald want zulke mensen willen macht en accepteren geen kriek of tegenspraak.! Juist doordat het een sociopaat is komt zo,n persoon er mee weg en ik denk niet dat andere mensen dat door hebben want dat is nu juist hun kracht!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.