Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

47 miljoen voor buurt, onderwijs en sport

Staatssecretaris Ross-van Dorp van VWS heeft vandaag bekendgemaakt welke projecten in aanmerking komen voor de Tijdelijke stimuleringsregeling buurt, onderwijs en sport (BOS-impuls). In totaal wordt 47 miljoen euro uitgekeerd aan 279 aanvragen, verdeeld over het hele land.
47 miljoen voor buurt

De

BOS-impuls

is erop gericht om achterstanden van jongeren aan te pakken. Door sportactiviteiten te organiseren worden de jongeren bereikt. Daarnaast maken gezondheidsonderwijs en buurtactiviteiten deel uit van de BOS-impuls.

WijkniveauBuurt- onderwijs- en sportorganisaties werken samen onder regie van de gemeente om een BOS-initiatief op wijkniveau te realiseren. De onderlinge betrokkenheid in de buurt wordt zo vergroot. Dit sluit aan bij het gedachtegoed van de nieuwe

Wet maatschappelijke ondersteuning

.

Duurzaam
In de periode 2005-2011 is in totaal 80 miljoen euro uitgetrokken voor de BOS-impuls. Het is de bedoeling dat initiatieven na afloop van de projectperiode en bij gebleken succes, volledig door de gemeenten worden betaald. Gemeenten ontvangen daarom maximaal de helft van de projectkosten. Zo moet met tijdelijke stimuleringsmaatregel een duurzaam effect worden bereikt.

Tranches
De aanvraag voor een uitkering is in drie tranches georganiseerd. Voor de derde tranche zijn door 252 gemeenten maar liefst 534 projecten ingediend voor een bedrag van ruim 83 miljoen euro, terwijl er voor deze derde tranche een bedrag beschikbaar is van 47 miljoen euro.

Diversiteit
In de eerste en tweede tranche van de BOS-impuls zijn meer dan 160 projecten van 90 gemeenten gehonoreerd. De diversiteit in de plannen is groot, maar ze hebben een aantal belangrijke aspecten gemeen. Vaak wordt een vorm van teamsport aangeboden. Teamsport bevordert het samenwerken en daarmee de sociale samenhang. Bovendien is het een goed middel om normen en waarden over te brengen. Belangrijk is dat de meeste plannen worden gemaakt in samenspraak met de jongeren zelf.

Een voorbeeldproject van deze derde tranche is ‘Mobile StreetaXion’. Dat is een bus met aanhanger die op plekken in de buurt wordt neergezet waar jongeren samenkomen. Ter plekke kunnen de jongeren zo gaan sporten met de spullen die in de aanhanger zitten, zoals voetballen, netten en pionnen. Zo gaan jongeren sporten en leren buurtbewoners elkaar weer kennen.

Meer informatie over de

BOS-impuls

is hier te vinden. Via deze links kunt u de

Toolkit sport- en spelleiders

downloaden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.