Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

20.000 Euro boete voor dood door onrustband

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag een boete van 20.000 euro geëist tegen de Stichting De Stromen Opmaat Groep. De officier van justitie acht bewezen dat de stichting schuldig is aan de dood van een 81-jarige man door gebruik van de Zweedse Band.
20.000 Euro boete voor dood door onrustband

Volgens het Openbaar Ministerie was het personeel van het betreffende verpleeghuis onvoldoende op de hoogte van het juiste gebruik van de Zweedse Band. De man kwam op 15 juli 2005 om het leven in

psychogeriatrisch verpleeghuis Smeetsland doordat hij mogelijk op een verkeerde manier is vastgebonden met een zogenoemde Zweedse band. Daarmee worden onrustige patiënten aan bed vastgebonden.

kwaliteit
Het OM besloot tot vervolging van de stichting, waar Smeetsland onderdeel van uitmaakt, en niet van de twee verzorgers. Omdat, aldus het OM, de stichting verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de voorzieningen en de controle daarop. Volgens het OM was er geen helder protocol voor het gebruik van de band en was niet duidelijk wie verantwoordelijk was voor het aanbrengen ervan en de verslaglegging. Er was onvoldoende gedaan aan opleiding en het op peil houden van de deskundigheid van het personeel, aldus het OM.

Medische vraag
Constant van Schelven, van de raad van bestuur van De Stromen Opmaat Groep, bestrijdt dat er causaal verband bestaat tussen het verkeerd aanleggen van de Zweedse band en de dood van de man. ‘Naast een opleidingskwestie is er ook de medische vraag. Meneer was ernstig ziek, had ernstig hartfalen en verkeerde in een vergevorderd stadium van dementie.’ Ook bestrijdt Van Schelven het gebrek aan opleiding en protocollen. Hij zegt dat de denkbeelden over de Zweedse band in 2005 anders waren dan nu. Onlangs pleitte de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor het uitbannen van de Zweedse band.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.