Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Professional kent ‘verborgen vrouw’ niet altijd

Naar schatting worden er in Den Haag tussen de 190 tot 250 vrouwen door hun man en familie gedwongen om geïsoleerd van anderen te leven. Professionals zijn hier niet altijd bewust van, zeggen onderzoekers van het Verwey-Jonker instituut. Zij weten daardoor eventuele signalen niet goed op te pikken.
onderzoek naar verborgen vrouwen
De huisarts kan in aanraking komen met geïsoleerde vrouwen. - Foto: ANP XTRA

Het Verwey-Jonker Instituut deed in opdracht van de gemeente Den Haag onderzoek naar hoe groot deze problematiek is in de stad. De afgelopen jaren zijn er in Den Haag al resultaten geboekt met de hulp aan vrouwen die in een isolement zitten. De gemeente wilde desondanks onderzoek naar een nóg moeilijker bereikbare groep.

Stress

Het leven van de ‘verborgen vrouw’ speelt zich vooral binnenshuis af. Zij kan niet haar eigen leven invullen. Een praatje met de buurvrouw of boodschappen is vaak a verboden of mag alleen onder strenge controle. De lichamelijke en psychische gesteldheid bij deze vrouwen gaat door deze beperkte leefstijl achteruit. Zij hebben vaak last van aan stress gerelateerde gezondheidsproblemen. De situatie heeft ook effect op de kinderen in het gezin. Zij zijn vaak getuige of slachtoffer van huiselijk geweld en groeien op in een ongezonde thuissituatie.

Zorg

Uit het onderzoek blijkt dat er wel schaarse momenten zijn om in aanraking te komen met deze geïsoleerde vrouwen. Bij de huisarts, het consultatiebureau, de schoolarts, verloskundige en de kraamzorg. Ook op school, bij de kinderopvang en tijdens de inburgeringscursus zou je deze vrouwen kunnen bereiken.

Hulp

Pas wanneer zij zelf bedenken dat de situatie niet meer houdbaar is, staan ze open voor hulp. En dan is het in eerste instantie belangrijk om een luisterend oor te bieden. Dat hoeft niet direct een professional te zijn, dit kan ook een vrijwilliger zijn die dezelfde taal spreekt en dezelfde afkomst heeft. Daarna volgen de kleine stapjes om een eigen leven op te bouwen, waarbij er vooral praktische ondersteuning nodig is zoals: het helpen bij de financiën en het invullen van formulieren. Ook is er vaak psychologische hulp nodig.

Wat kun je doen tegen gedwongen isolement? ‘Volg je intuïtie en probeer het taboe te doorbreken. Je kunt altijd iets doen.’ Lees hier hoe caseworker Vanessa Kwasiba en wijkwerker Zeki Celikkaya gedwongen isolement aanpakken >>

Aantallen

De onderzoekers schatten dat er minimaal 190 vrouwen in 8 Haagse wijken gedwongen worden om thuis te zitten. Op basis van die schatting, vermoeden ze dat er in heel Den Haag tussen de 200 en 250 verborgen vrouwen wonen en omdat de problematiek zo complex is vermoeden de onderzoekers dat de daadwerkelijke aantallen nog veel hoger liggen. Niet alleen in Den Haag komen deze problemen voor. In 2012 kwamen er in Amsterdam ‘enkele honderden’ onder druk van hun man niet of nauwelijks buiten. In 2013 gold dat in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven voor drieënvijftig vrouwen.

Advies

De onderzoekers adviseren dat de problematiek van verborgen vrouwen op de agenda moet blijven staan en dat er geïnvesteerd moet worden in de bevordering van de deskundigheid. Zorg voor betrokkenheid van de hele gemeenschap en bied laagdrempelige, maar intensieve begeleiding aan voor deze vrouwen, aldus de onderzoekers. Zo zijn er in de Schilderswijk wijkcontactvrouwen actief, getrainde vrijwilligers die vrouwen in een isolement opsporen en ze verder begeleiden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.