Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn verzacht wegvallende compensatie

Van Rijn zet 248 miljoen euro in om de effecten te verzachten voor mensen die in een instelling verblijven. Door afschaffing van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten zouden mensen in een instelling te weinig geld overhouden voor onder andere de waskosten.
Van Rijn verzacht wegvallende compensatie
Foto: ANP Photo

Mensen met een Wajong uitkering krijgen door de verzachting straks 1700 euro per jaar bovenop de zak- en kleedgeldnorm. Mensen met een AOW uitkering krijgen jaarlijks 950 euro bovenop de zak- kleedgeldnorm.

Eigen bijdrage

Mensen in een AWBZ-instelling betalen een eigen bijdrage afhankelijk van hun persoonlijke financiële omstandigheden en indicatie. De lage eigen bijdrage is tussen de 152 en 797,80 euro per maand. De hoge bijdrage is maximaal 2.189,20 per maand. Er wordt hierbij rekening gehouden dat bewoners zak- en kleedgeld overhouden.

Extra kosten

Mensen met een chronische ziekte of een handicap hebben vaak extra kosten door hun aandoening. Zij konden altijd een compensatie krijgen via de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Maar volgens het kabinet is en blijft onduidelijk of de compensatie wel voor de juiste doeleinden wordt gebruikt en bij de juiste mensen terecht komt.

Vervangen

Vanaf volgend jaar worden daarom de Wtcg, de compensatieregeling eigen risico (CER) en de regelingen specifieke zorgkosten vervangen. Hiervoor in de plaats gaan gemeenten mensen gerichter via maatwerk bieden door beperkingen te compenseren met voorzieningen in de nieuwe Wmo of de Wet bijzondere bijstand. De gemeenten krijgen daarvoor 706 miljoen euro.

Goed nieuws
De Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-raad) noemt de verzachtende plannen van de staatssecretaris ‘goed nieuws voor mensen in een instelling’. De CG-Raad en Platform VG roepen de staatssecretaris wel op nog kritisch te kijken naar de extra kosten die aan mensen in instellingen worden doorberekend, zoals waskosten.

Geld
De situatie voor mensen die thuis wonen blijft hetzelfde. Het geld dat de gemeente krijgt om hen gerichte rmaatwerk te leveren is niet geoormerkt. De gemeenten zijn vrij om dit geld te besteden in het sociale domein. Ze kunnen dit geld bijvoorbeeld ook inzetten voor de sociale werkvoorziening. De CG-Raad en Platform VG vrezen dat de kans klein is dat dit geld bij hun achterbannen terecht komt, want de komende tijd worden veel landelijke taken gedecentraliseerd naar gemeenten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.