Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Tenminste 1800 jeugdzorgwerkers verliezen hun baan’

Van de jeugdzorgorganisaties blijkt 75 procent nog steeds niet te weten welke zorg gemeenten bij hen gaat inkopen. De deadline voor gemeenten om daarover duidelijkheid te verschaffen was 1 augustus. Jeugdzorg Nederland pleit nu voor een noodwet om chaos te voorkomen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten herkent deze situatie niet.
‘Tenminste 1800 jeugdzorgwerkers verliezen hun baan’

De werkgelegenheid van professionals in de jeugdzorg en behoud van de zorginfrastructuur voor gezinnen zijn in gevaar. Een noodwet die de overgang van jeugdzorgaanbieders naar gemeenten zorgvuldig regelt is nu nodig, vindt brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland. In juni heeft staatssecretaris Van Rijn gezegd dat de gemeentelijke jeugdregio’s uiterlijk 1 augustus  duidelijkheid moeten geven over de inkoop van jeugdzorg. Uit een peiling onder jeugdzorg organisaties blijkt dat eind augustus drie kwart van de jeugdzorg instellingen nog steeds niet weet welke zorg en hoeveel zorg wordt ingekocht.

Zorginkoop

De koepel van gemeenten, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), ontkent het probleem: ‘Het beeld is dat het overgrote deel van de jeugdzorgorganisaties eruit komt met gemeenten. Al is dat dan pas in oktober’, voegt de VNG eraan toe. Volgens de gemeentekoepel is het zorginkoopproces complex: ‘Gemeenten moeten alle jeugdzorgaanbieders de gelegenheid geven te reageren.’ Verder zegt de VNG dat de offertes van de aanbieders het beschikbare budget voor jeugdzorg overstijgen. Het oude financieringsstelsel is bovendien zo complex, dat de gemeenten moeite hebben om betrouwbare gegevens over de jeugdzorg te gebruiken voor de inkoop voor 2015.

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft de deadline voor de contracten met jeugdzorg aanbieders verschoven naar 1 november 2014. Dat betekent dat de aanbieders al op 1 augustus 2014 moeten weten welke gemeenten jeugdhulp bij hen gaan inkopen en voor welk budget. Lees hier het artikel>>

Baan verliezen

Voorzitter Hans Kamps van Jeugdzorg Nederland waarschuwt: ‘Voor de jeugdzorg is het wel al vijf over twaalf.’ Nu al krijgen kinderen en ouders te maken met de gevolgen  van de onduidelijkheid over de budgetten, aldus Jeugdzorg Nederland: ‘Door een groot verloop van personeel en sluiting van locaties worden kinderen en ouders geconfronteerd met ingrijpende veranderingen in hun behandeling en zorg. Tenminste 1800 jeugdzorgprofessionals verliezen voor eind 2015 hun baan als gevolg van krimp en saneringen.’

Contractering

Gemeentekoepel VNG betoogt dat de wethouders in de gemeenten niet zullen toestaan dat kinderen tussen wal en schip vallen. Een oplossing voor dat gevaar geeft de VNG niet. De koepel verwacht dat ‘het overgrote deel van de jeugdzorgregio’s het in oktober redt om helderheid te verschaffen over de budgetten en subsidies.’ In november zouden alle regio’s de contractering formeel kunnen afronden, volgens de VNG, waardoor de continuïteit van de zorg is gegarandeerd. Op de zogenoemde ‘bovenregionale inkoop van jeugdzorg’ is volgens de gemeentekoepel wel nog ‘een extra inzet op de coördinatie nodig’.

Staatssecretarissen Van Rijn en Teeven tikken gemeenten op de vingers over gebrek aan afspraken jeugdzorg. Lees hier het artikel>>

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

1 REACTIE

  1. Dat er flink wat werkgelegenheid in de jeugdzorg op de toch staat is niks nieuws. dat weten we al van arbeidsmarktanalyses van 2 jaar terug. Er wordt flink bezuinigd in de jeugdzorg, zeker op middellange termijn (voor volgend jaar valt het wel mee) en dat is niet erg. De huidige jeugdzorg is zeer inefficiënt en bureaucratisch geregeld (zie de vele rapporten daarover), dus kunnen er flink wat mensen uit. jammer voor hen, maar zo is dat nu eenmaal. Tien a vijftien professionals die zich met één gezin bezig houden, daar moeten we echt van af…..Ontslagen vallen ook in andere maatsch. sectoren waar geherstructureerd wordt.
    Lopen gemeenten achter op schema qua inkoop van jeugdzorg? Volgens een recente brief van Teeven en Van Rijn wel in een kwart van de gevallen, waarbij aangetekend dient te worden dat er nog 2 maanden tijd is om contracten af te sluiten. Maar in sommige gevallen is het echt 5 voor 12.
    Reden voor een noodwet? Natuurlijk niet! De beide staatssecretarissen kunnen nl. nu al o.g.v. de Jeugdwet ingrijpen als het spaak dreigt te lopen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.