Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Sociale samenleving brokkelt niet af’

De sociale samenhang in de samenleving is in de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die conclusie staat haaks op het gevoel van veel mensen dat de binding in de samenleving de afgelopen jaren is verslechterd.
vrijwilligerswerk
Nederland is 'Europees kampioen vrijwilligerswerk' volgens het CBS. - Foto: iStock

De Nederlandse samenleving zou verruwen, de solidariteit zou afnemen, de sociale contacten in de buurt zouden minder worden en steeds meer mensen zouden aan de zijkant van de samenleving komen te staan. Het zou slecht gesteld zijn met de binding in de samenleving.  Maar dit beeld wordt niet ondersteund door de cijfers , zeggen de onderzoekers van het CBS. ‘Van een afbrokkeling van de sociale cohesie is geen sprake.’

Sociale samenhang

Het CBS deed onderzoek naar de ontwikkeling van participatie en vertrouwen van de burger in de periode 2012-2014. De resultaten staan in de publicatie ‘Sociale samenhang: wat ons bindt en verdeelt’. In het boek staat dat het sociaal kapitaal van Nederland wordt bepaald door aspecten als: het kunnen meedoen aan activiteiten in de samenleving, het vertrouwen hebben in een ander, maar ook  het vertrouwen in gezaghebbende instituten als rechters, de politie en het leger. Het sociaal kapitaal houdt de samenleving draaiende en bevordert het welzijn en de welvaart, zo is de gedachte. Nederland scoort hoog op dat sociaal kapitaal in Europa. Ons land neemt de zevende plek in op de lijst van 28 landen.

We moeten alles op alles zetten om de kwaliteit van leven voor ogen te houden, zegt SCP-directeur Kim Putters. We worden steeds ouder, maar het is lang niet altijd leuk om oud te zijn.’

Vrijwilligerswerk

Zo is Nederland ‘Europees kampioen vrijwilligerswerk’ volgens het CBS. Bijna de helft van de bevolking zet zich één keer of vaker per jaar in als vrijwilliger en dertig procent doet dat elke maand. Vrijwilligers besteden gemiddeld vier uur per week aan hun vrijwilligerswerk. En één op de drie mensen geeft minstens een keer per maand hulp aan anderen buiten het eigen huishouden.

Kloof

‘We zien weinig terug van een samenleving met groeiende kloven tussen de bevolkingslagen in zowel het meedoen met, als het vertrouwen in de samenleving’, zeggen de onderzoekers. Die bevindingen staan haaks op het gevoel van veel mensen dat de binding in de samenleving veel minder is geworden. Een duidelijke meerderheid heeft wekelijks minstens een keer contact met vrienden of bekenden en met buren. En bijna 60 procent heeft vertrouwen in andere mensen. De participatie en het vertrouwen zijn sinds 2010 nauwelijks veranderd, aldus de onderzoekers.

Wantrouwen

De hoeveelheid sociaal kapitaal is wel verdeeld onder bevolkingsgroepen, zeggen de onderzoekers. ‘Niet iedereen doet mee, niet iedereen heeft vertrouwen, maar vooral: van bepaalde bevolkingsgroepen staat een groter deel aan de kant en etaleert wantrouwen.’ Dat heeft vooral te maken met opleiding, maar ook met een allochtone herkomst, religie en de regio; Limburg doet het bijvoorbeeld  minder goed dan Friesland.

Download hier de publicatie Sociale samenhang; wat ons bindt en verdeelt >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.