Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Waarom de mantelzorgboete van tafel moet

De kostendelersnorm, ook wel de mantelzorgboete genoemd, wordt dinsdag besproken in de Eerste Kamer. De plannen zijn een jaar uitgesteld, maar de Eerste Kamer zou de wetswijziging alsnog van tafel kunnen vegen.
Waarom de mantelzorgboete van tafel moet
Foto: ANP

Het plan van staatssecretaris Jetta Klijnsma is dat AOW’ers en mensen met een bijstandsuitkering worden gekort op hun uitkering wanneer zij thuiswonende kinderen hebben of samenwonen met broers of zussen. Samen een huis delen, zou voor minder kosten zorgen, is het idee. Maar critici zeggen dat de zogenaamde kostendelersnorm de zorg voor een naaste, mantelzorg, juist tegenwerkt.

Uitstel

Inmiddels heeft Klijnsma aangegeven dat haar plannen voor de kostendelersnorm in de AOW niet helemaal goed samengaan met de hervormingen in de (mantel)zorg. De kostendelersnorm wordt een jaar uitgesteld en moet volgens het wetsvoorstel op 1 juli 2016 ingaan. Uitkeringsgerechtigden die samenwonen worden dan 5 procent gekort in het eerste jaar, dat wordt verlaagd naar 50 procent van het wettelijk minimumloo in 2,5 jaar. De Eerste Kamer bespreekt dit wetsvoorstel op dinsdag 26 juni.

 

Maar, er is grote kritiek. Van oppositiepartijen, belangenorganisatie Mezzo, vakbond Abvakabo FNV en verschillende ouderenorganisaties. Dit zijn hun tegenargumenten:

 

In veel gevallen, denk aan zorginitiatieven, blijkt dat het gezamenlijk delen van kosten een aanzienlijke kostenbesparing voor de samenleving betekent. Het kabinet roept hier toe op, maar de mantelzorgboete werkt samenwonen juist tegen.


Als je er financieel op achteruit gaat, neem je niet zo snel hulpbehoevende ouders in huis. Het is vooral de overheid die hierdoor kosten bespaart. Wanneer mensen samenwonen, scheelt dat huurtoeslag en in geval van mantelzorg hoeft er geen dure zorg te worden verleend.


De groep mensen die samen in een huis woont en de kosten echt samen kunnen delen, is maar klein.


Belangrijke kosten zoals zorgverzekeringen of kostgeld kunnen niet worden gedeeld.  Voor een AOW’er zonder pensioen, weduwen of weduwnaars en alleenstaanden in de bijstand worden honderden euro’s per maand gekort, maar houden wel deze hoge vaste lasten.


Bijstandsgerechtigden worden enerzijds verplicht om vrijwilligerswerk te doen, bijvoorbeeld de zorg voor ouderen. Als zij hun eigen ouders thuis verzorgen, worden zij gekort op hun uitkering.

Toekomst

De geplande maatregelen moeten ervoor te zorgen dat de bijstand houdbaar en toegankelijk blijft nu de vergrijzing toeneemt en het aantal mensen dat kan werken, daalt. De overheid wil daarom, net als in de zorg, mensen in de bijstand meer aanspreken op de eigen mogelijkheden.

Update 24-6:

De ChristenUnie in de Eerste Kamer wil dat afstel van de mantelzorgboete serieus wordt bekeken. Senator Peter Ester zei dat dinsdag bij de behandeling van de gewraakte maatregel. Hij eiste niet dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken nu al toezegt dat de mantelzorgboete definitief van tafel gaat.

Klijnsma heef het plan al en jaar uitgesteld. Deze periode wil ze gebruiken om met een visie op de mantelzorg te komen. Ester wil dat in deze periode alle opties bekeken worden, waaronder afstel van de maatregel. Het kabinet heeft steun van de ChristenUnie nodig om wetsvoorstellen waarvan de mantelzorgboete onderdeel uitmaakt door de Senaat te krijgen. (ANP)

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een  abonnement >>

5 REACTIES

  1. Dit kan en mag niet, dus als je voor je ouders gaat zorgen wat inderdaad betekend minder werken dus minder inkomsten of helemaal stoppen met werken word je nog gestraft doordat je minder financiën overhoud.
    De zorg word al ingekrompen, maar dit is echt bespottelijk. Werk bij mensen in een PG team die nog thuis wonen, hier zelf voor kiezen, nou ja eigenlijk weten ze niet waar ze voor kiezen, maar ook hier treffen we schrijnende gevallen aan. Voorbeeld een vrouw alleenstaand op hoge leeftijd, bonkt rond 6 uur ’s ochtends de buren wakker met haar stok. Als wij komen is ze soms helemaal van slag(kreunen,hijgen), door eenzaamheid, vergeetachtigheid, gevoel in de steek gelaten te worden zeg het maar. Dit is moeilijk ook voor ons als verzorgende, meer tijd is er niet, schrijnend vind ik dit! Misschien is het goed als mensen in den Haag meer luisteren naar ons die het werk verrichten en de shit opruimen. Dit met liefde doen, maar wel in proporties!

  2. Lees alle reacties
  3. De Mantelzorgboete is een van de tegenstrijdige maatregelen die het kabinet in wil voeren en die uiteindelijk alleen maar tot hogere zorgkosten gaan leiden en tot armoede onder ouderen en arbeidsongeschikten en kwetsbare mensen in onze samenleving. We moeten meer voor elkaar zorgen, maar als we dat doen worden we gestraft! Wie dit bedenkt is het contact met de samenleving verloren en realiseert zich niet hoeveel moeite het kost om jaar in jaar uit voor een zieke of gehandicapte te zorgen.

  4. Dit wordt uitgesteld. Nee, het moet afgemeld worden. Want als je iemand in huis neemt die ziek is heeft veel meer bewassing en daardoor meer water en elektriciteit nodig. De verwarming staat overdag hoger. Stel dat de ouder zo afhankelijk is dat het onverantwoord is om alleen te laten. Dan zal in heet meeste geval de vrouw des huizes haar baan moet opzeggen, en wat kost dat van inkomen. Jatte Kleinsma denk dat wij een robot zijn en alles maar aan moeten kunnen. Ik heb ruim 28 jaar voor onze dochter gezorgd met liefde, maar mijn baan heb ik moeten opzeggen en het was erg zwaar. Lichamelijk – geestelijk en financieel hebben wij er veel aan geleden. Maar als nog wij zijn blij dat wij het samen hebben kunnen en mogen doen. Maar er komt meer bij kijken dan een ouder in huis nemen. Je sociale leven moet je ook al inleveren. En de extra kosten die kun je niet meer bij de belasting declareren, dus moet je zelf betalen. Dit zijn allemaal ondoordachte onderwerpen waar Jetta niet aan denkt maar er wel bijkomt.

  5. Lees en begrijp ik het goed?! Ik citeer: ‘Uitkeringsgerechtigden die samenwonen worden dan 5 procent gekort in het eerste jaar, dat wordt afgebouwd naar 50 procent in 2,5 jaar.’
    Dus als beide partners na 2,5 jaar nog steeds een uitkering hebben, worden zij beschouwd als 1 persoon? Want hebben maar kosten als zijnde 1 persoon? Wat een giga-straf!
    Ik hoop echt dat de Eerste Kamer net als wij – gewone mensen – begrijpen dat de mantelzorgboete gewoon simpelweg van de tafel moet.

  6. Mantelzorg is geen keuze en dat vergeet mevrouw Kleinsma. Over 2 jaar hoop ik 65 jaar te worden. Ik woon dan samen met mijn zoon met ernstige psychiatrische problemen. Voor hem is er geen plek in een woonvorm meer en (begeleid) zelfstandig wonen gaat niet. En dan zijn er al zoveel zorgkosten voor mij en voor hem die je zelf moet betalen. Door het voortdurend zorgen en bijkomende stress ben ik in de WAO geraakt en moet ik rond komen van een minimum uitkering, mijn zoon heeft (nu nog) WAJONG. Ondertussen gaat de huur omhoog, zorgkosten stijgen en wordt leven steeds duurder en ongemakkelijker. Met veel moeite knopen we nu nog de eindjes aan elkaar en zijn we tot elkaar veroordeeld. Een andere mogelijkheid is er niet. Deze mantelzorgboete is een voorbeeld van het onsamenhangende beleid van dit kabinet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.