Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Welzijn op recept’ is experiment voorbij

Eenzaamheid, depressie en angst zijn de meest voorkomende problemen bij mensen die “welzijn op recept” hebben gekregen in Nieuwegein. De pilot is na twee jaar succesvol afgerond. Rond tachtig mensen met psychosociale klachten kregen van de huisarts een welzijnsrecept voorgeschreven. De helft van hen maakte actief gebruik van een welzijnscoach.
‘Welzijn op recept’ is experiment voorbij
Foto: ANP Koen Suyk

Van de patiënten in Nieuwegein die de afgelopen twee jaar een welzijnsrecept ontvingen, maakte bijna de helft actief gebruik van een welzijnsarrangement, mede dankzij de inzet van een welzijnscoach. Drie kwart van de patiënten was vrouw, de gemiddelde leeftijd van de patiënten is 59 jaar. In Nieuwegein is de pilot “welzijn op recept” afgerond en is nu onderdeel van de dagelijkse huisartsenpraktijk. Een handleiding om de pilot ook elders toe te passen wordt door het Trimbos instituut geüpdatet met ervaringen en tips uit Nieuwegein.

Pilot

Nieuwegein is de eerste gemeente in Nederland waar zorg-en welzijnsorganisaties het concept “welzijn op recept” handen en voeten hebben gegeven. Het idee erachter is dat mensen op doktersrecept beginnen vrijwilligerswerk, sport en bewegen of een creatieve activiteit. Om van hun –veelal- psychosociale klachten af te komen. Van december 2011 tot medio oktober 2013 werden ruim 70  welzijnsrecepten uitgeschreven, meestal door huisartsen. De uitvoering van de pilot was in handen van gezondheidscentrum De Roerdomp in Nieuwegein en welzijnsorganisatie MOvactor.

Pijnklachten

De meest voorkomende problemen bij mensen die “welzijn op recept” kregen voorgeschreven, waren eenzaamheid, depressie en angst. Meer dan de helft van de patiënten had matige tot ernstige pijnklachten, een derde had matige tot ernstige problemen met mobiliteit en dagelijkse activiteiten. Bij de patiënten was sprake van veel meer contacten met de huisarts dan het landelijke gemiddelde. Bovendien was het gebruik van antidepressiva en benzodiazepine bij de patiënten die een welzijnsrecept ontvingen hoger dan het gemiddelde gebruik. Bij de betrokken patiënten was ook sprake van meerdere problemen en klachten.

Handleiding

De patiënten in de pilot waarderen de deelname aan de welzijnsactiviteiten positief. Ze noemen onder andere: “een duwtje in de rug was prettig”; “dankzij de activiteit uit een dip gekomen”; “een schot in de roos”. Vorig jaar is de handleiding ‘Welzijn op recept’ verschenen. Daarvan wordt een update gemaakt met daarin de ervaringen en tips uit de pilot in Nieuwegein en wordt begin 2014 uitgegeven. De handleiding is een gezamenlijk product van Gezondheidscentrum De Roerdomp, welzijnsorganisatie MOvactor, de gemeente Nieuwegein en het Trimbos-instituut.

 

Download hier de handleiding “Welzijn op recept”

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.