Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Z+W TV: ‘Mensen met dementie willen niet bezig of rustig gehouden worden’

Mensen met dementie niet als patiënt behandelen, maar weer mens laten zijn. Dat is de Sociale Benadering Dementie. De geestelijk moeder van deze werkwijze is Anne-Mei The. In deze aflevering van Z+W TV vertelt Anne-Mei over deze “beweging” om mensen met dementie te begeleiden in hun eigen leven en omgeving.

Dementie verandert de leefwereld van de cliënt. Langer thuis wonen betekent voor mensen met dementie vaak dat ze meer beroep moeten doen op mantelzorg, op begeleiding en uiteindelijk op zorg. Met de Sociale Benadering Dementie, een andere manier van werken met mensen met dementie, wordt de focus niet op het zorgaanbod gelegd, maar wordt eerst het gesprek gevoerd met de cliënt zelf. Uitgangspunt van de werkwijze is het individu. Begeleiders kijken naar de sociale rol van de cliënt in zijn omgeving en op de rol die die hij of zij kan spelen in een toekomst met dementie. De initiatiefnemer van de Sociale Benadering Dementie is Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar Langdurige zorg en bekend van diverse publicaties over ouderenzorg.

Dementie is meer dan een ziekte

Het huidige aanbod van zorg en begeleiding richt zich te veel op de ziekte dementie en te weinig op de persoon (de binnenwereld) en de omgeving (de buitenwereld). Hierdoor wordt de wisselwerking tussen de twee werelden van de mens met dementie in negatief opzicht versterkt en neemt de levenskwaliteit af. Het vergeten en verwarren heeft invloed op de zingeving en het zelfvertrouwen, wat weer invloed heeft op relaties, sociale rollen en de omgeving. Mensen met dementie kampen met veel meer dan alleen de ziekte op zich. Anne-Mei The is initiatiefnemer van Tao of Care, het bureau dat de Sociale Benadering Dementie presenteert en integreert in zorgorganisaties.

Plek in de samenleving

De vragen waar veel mensen na de diagnose dementie blijven zitten zijn vaak niet gericht op de ziekte, maar op hoe het leven met dementie verder gaat, zegt Anne-Mei The. ‘Door het stimuleren van de verschillende rollen van de mens met dementie en het vergroten van het netwerk, krijgt iemand zijn plek in de samenleving terug. Iemand wordt weer ouder, vriend(in), collega, teamgenoot.’

Kwaliteit van leven

De resultaten van de sociale benadering zijn positief. Gemiddeld geven mensen met dementie hun leven in deze werkwijze een 7.4, waar dit een jaar eerder zonder sociale benadering een 6.5 was. Alle getoetste gebieden (zingeving, zelfvertrouwen, omgaan met verandering, lichamelijke gezondheid, erbij horen in persoonlijke kring en erbij horen buitenshuis) gaan erop vooruit, volgens de deelnemers. Ook mantelzorgers geven aan dat zij verbetering in kwaliteit van leven ervaren.

Minder personeel

Verder verlaagt de Sociale Benadering Dementie de druk op de arbeidsmarkt door een afname van het benodigde personeel met 25.500 professionals. In de huidige aanpak dementie zijn er zo’n 235.000 professionals per jaar nodig. Met de sociale benadering zo’n 10% minder. En het zorgt dus ook voor een kostenbesparing, rekende het bureau uit in 38 specifieke financiële analyses tot september 2020. De reden hiervoor is dat SBD zich richt op langer thuis wonen en andere vormen van ondersteuning dan het huidige aanbod.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.