Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verdriet in verzorgingshuis door gedwongen verhuizingen

Honderden ouderen moeten door het huidige kabinetsbeleid nu al gedwongen hun verzorgingshuis verlaten, dat stelt dagblad Trouw. Bestuurders en medewerkers van verzorgingshuizen meldden de krant dat er veel verdriet en angst is onder ouderen met zorgzwaartepakketten 1 en 2 die moeten verhuizen.
Verdriet in verzorgingshuis door gedwongen verhuizingen
Foto: ANP

Het kabinet vindt dat ouderen met zorgzwaartepakketten 1 en 2 op zichzelf kunnen wonen. De zorg voor ouderen met een lichte zorgvraag die zich dit jaar melden bij een verzorgingshuis wordt daarom niet meer vergoed. De zittende groep ouderen wordt zo steeds kleiner, waardoor er nu al afdelingen worden gesloten en mensen wel moeten verhuizen. Sommigen van hen gaan weer op zichzelf wonen, zo bericht Trouw.

Afdeling gesloten

Bij zorgaanbieder Opella in Wageningen worden honderd ouderen van gemiddeld 87 jaar getroffen, zo hoorde de krant. In Deventer bij zorggroep Solis kregen honderd ouderen te horen dat ze moeten verhuizen. Ook in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht sluiten afdelingen, liet brancheorganisatie ActiZ de krant weten.



Verzekeraar


Voor de groep die al voor de nieuwe regeling in een verzorgingshuis woonde, is het nog maar de vraag wat de toekomst brengt. De zorgverzekeraars bouwen de bedragen voor deze zorg snel af. Achmea heeft bijvoorbeeld besloten om de vergoeding voor deze groep in drie jaar af te bouwen, aldus Trouw. Ook andere verzekeraars volgen. Op eigen tempo, maar niet veel langzamer. Dat de gedwongen verhuizingen hiervan een gevolg zijn, ontkennen zij overigens niet.

Brancheorganisatie Actiz maakt zich ernstige zorgen en kaart de kwestie vandaag aan bij staatssecretaris Van Rijn.

2 REACTIES

  1. Elke periode heeft zijn veranderingen bv eind jaren 70 is er gestart met indicaties.Het was niet meer mogelijk om zomaar naar een ‘bejaardenhuis’ te gaan.Daar moest men een indicatie voor hebben.Van de zorgzwaartepakketten, waarmee nu wordt gewerkt was al spraken in de jaren 90.Ingevoerd halverwege 2000.
    Ook was er halverwege de jaren 90 al sprake van, scheiden zorg en wonen.Alleen hoe dat er uit zou moeten zien was nog niet zichtbaar.Nu is dat duidelijk te zien doordat verzorgingshuizen uit de jaren 70 zijn verouderd en er nieuwbouw komt in de vorm van appartementen.In die appartementen kunnen mensen precies dezelfde zorg krijgen als in een verzorgingshuis.Maar zonder de faciliteiten die een verzorgingshuis biedt, zoals bv een gezamenlijke ruimte voor activiteiten.Vooral mensen die verhuist zijn vanuit een verzorgingshuis missen dat stuk gezelligheid, wat jammer is. Maar de nieuwe groep mensen die in een dergelijk appartement gaan wonen, zullen het als prettig ervaren.Omdat ze en nog ruim kunnen wonen en zorg ontvangen, waarbij huur en zorg wel gescheiden zijn.Huur wordt dus niet uit de awbz betaald.En als er geen veranderingen zouden plaatsvinden zouden ouderen nog als vroeger in een zg oudeliedenhuis terechtkomen waarbij de mannen van de vrouwen gescheiden werden!Maar misschien gaan sommige dingen te snel en te ondoordacht omdat we nu in een soort van bezuinigingsversnelling zitten en dat is lijkt me niet echt de bedoeling.

  2. Lees alle reacties
  3. De ervaring van Opella is dat ouderen het niet makkelijk vinden om weer zelfstandig te gaan wonen. Maar met goede begeleiding, de juiste zorg en ondersteuning en mogelijkheden voor sociale contacten in de nieuwbouw blijkt dat veel ouderen na een korte periode weer kunnen genieten van hun herwonnen zelfstandigheid. We bereiden mensen goed voor op de verhuizing en het zelfstandig wonen. Daarnaast kiezen mensen zelf of zij mee willen verhuizen naar de nieuwbouw of dat zij naar een ander woon- zorgcentrum verhuizen. Bovendien krijgen mensen die vanuit een woon- en zorgcentrum verhuizen in hun appartement dezelfde zorg als voorheen in de vorm van het Volledig Pakket Thuis (VPT).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.