Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Separeren gebeurt omdat er geen alternatieven zijn’

Het ontbreekt de ggz in Nederland aan wetenschappelijk bewezen methoden om crisissituaties te beheersen. Gevolg is dat patiënten vaker gesepareerd worden dan in andere westerse landen. Bovendien is het hoog tijd dat er een Behandelwet komt. ‘Dan hoef je niet te wachten tot gevaar dreigt, maar kan de patiënt in een eerder stadium dwingend behandeld worden.’ Aldus Roxanne Vernimmen bestuurslid van GGZ Nederland in reactie op de discussie over de Nederlandse praktijk van separaties in de ggz.
'Separeren gebeurt omdat er geen alternatieven zijn'

Door Carolien Stam – De wet wordt in de ggz niet overtreden als het gaat om het separeren van patiënten, zegt Roxanne Vernimmen van

GGZ Nederland

. ‘Er zullen best dingen gebeuren die net binnen of buiten de grenzen van de wet vallen, maar wij melden elk geval aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die controleert of er juist is gehandeld. Tot op heden hebben we geen signalen van de inspectie gehad dat we niet juist zouden handelen.’

Privacy
Het blijkt dat het separeren van psychiatrische patiënten in Nederland in aantal ver uitstijgt boven andere Europese landen. ‘Dat heeft vooral te maken met de Nederlandse waarden over privacy en over de integriteit van het lichaam. Separeren werd als redelijk alternatief gezien voor gedwongen medicatie en gedwongen behandeling in eerder stadium,’ zegt Vernimmen, die voorzitter is van de kerngroep Dwang en Drang van GGZ Nederland.
Cultuurverandering
Die cultuur verandert, bij patiënten én bij hulpverleners, volgens Vernimmen. Om het aantal separaties te verminderen is GGZ Nederland vorig jaar al met projecten begonnen die een mogelijk alternatief voor de isoleercel kunnen bieden. Het gaat om behandelwijzen in een eerder stadium om separaties te vermijden. Bijvoorbeeld door individuele ‘signaleringsplannen’, waarin staat hoe aan de patiënt te merken is dat een crisis nadert en wat de hulpverlener kan doen om de situatie te beheersen.
Voorkomen
Waarom wordt dat allang niet wijdverspreid in de ggz-instellingen gedaan?‘Het wordt wel gedaan, maar niet volgens een specifieke methode’ verklaart Roxanne Vernimmen. ‘Het ontbreekt in de Nederlandse praktijk aan goede wetenschappelijk bewezen methoden.’ Door middel van de projecten zoeken we naar mogelijkheden om richtlijnen op te stellen voor de handelwijze om separaties te voorkomen.’

Nederland loopt achterDaarbij kan ook gebruik worden gemaakt van methoden die in het buitenland al effectief zijn gebleken, erkent de psychiater en bestuurslid van GGZ Nederland. Ze vindt echter niet dat Nederland op dat gebied achterloopt. ‘In andere landen kan men gebruikmaken van een Behandelwet, waarbij je veel eerder in kunt grijpen. Je hoeft dan niet te wachten tot er gevaar dreigt om met een gedwongen behandeling te beginnen. In Nederland wordt al enige met de cliëntenbeweging en met de politiek over zo’n Behandelwet gepraat.’ Vernimmen verwacht dat zo’n Behandelwet er uiteindelijk ook in Nederland komt.

‘Te weinig kennis over dwangbehandeling verslaafden’

//23 NOV 2006

Nederlandse GGZ laat met afschaffing separeer: Het trage einde van een middeleeuwse praktijk

//01 FEB 2006

Meer weten?
Lees dan ook de

gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief

. Daarvoor kunt u zich

hier aanmelden

.

Door hier te klikken leest u de laatste editie

.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.