Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder ziekteverzuim in zorg in 2012

Het ziekteverzuim onder zorgmedewerkers is vorig jaar licht gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2012 lag het verzuim op 5,1 procent, in 2011 was dat nog 5,3 procent. De winst is vooral behaald in het 'kortdurende' verzuim. Langdurig verzuim, dat wil zeggen dat iemand langer dan een jaar niet kan werken doordat hij ziek is, is iets toegenomen.
Minder ziekteverzuim in zorg in 2012
Foto: ANP

Dat blijkt uit cijfers die Vernet Verzuimnetwerk dinsdag naar buiten bracht. Het onderzoeksbureau baseert zich op gegevens van 500 zorgorganisaties met gezamenlijk zo’n half miljoen medewerkers.

Kortdurende verzuim
Het totale ziekteverzuim is al aan het dalen sinds 2008, met een kleine uitschieter omhoog in 2011. Dat komt vooral door een daling van het kortdurende verzuim. Het langdurige verzuim stijgt al jaren beetje bij beetje.

Aantal ziekmeldingen
Het aantal keer dat een werknemer zich ziek meldt, is in de afgelopen jaren sterk afgenomen, constateert Sjaak Verlinden, directeur van Vernet Verzuimnetwerk. ‘Een aantal jaar geleden lag het bij veel organisaties op gemiddeld 1,5 keer per medewerker per jaar. Nu zijn er steeds meer organisaties die gemiddeld onder de 1 zitten.’

Grijsverzuim
Volgens Verlinden is ook het zogenoemde grijsverzuim afgenomen. ‘Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die donderdagavond flink hebben zitten drinken en vrijdag een kater hebben en zich ziek melden. Dat wordt tegenwoordig echt niet meer geaccepteerd.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.