Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marokkanen bang voor eenzaamheid in ‘witte’ wijk

Veel Turkse en Marokkaanse Nederlanders zijn bang naar een 'witte' wijk, een buurt met vooral autochtone Nederlanders, te verhuizen. Ze vrezen daar eenzaam te zijn en door de buurtbewoners te worden weggekeken. Het verharde maatschappelijke klimaat voedt die angst.
Marokkanen bang voor eenzaamheid in 'witte' wijk

Dat blijkt uit het rapport ‘Goede buren kun je niet kopen’, dat het Sociaal en Cultureel Planbureau dinsdag publiceerde. Het is mede gebaseerd op groepsgesprekken met Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders over hun ambities en ervaringen op de woningmarkt.

Voorzieningen
De allochtonen vrezen ook dat ze zich in een ‘witte’ wijk telkens als allochtoon of moslim moeten bewijzen. Ook als zij voldoende geld hebben om in een andere wijk te gaan wonen, besluiten zij in hun eigen wijk te blijven. Hun familieleden wonen daar en allerlei voorzieningen, zoals de islamitische slager en Turkse bakkerij, zijn dichtbij. Bovendien leidt de stadsvernieuwing ertoe dat de woningen in de oude wijken beter worden en dat de buurt beter wordt onderhouden.

Wegtrekken
Ondanks hun angst naar een ‘witte’ wijk te verhuizen, geven de meeste allochtonen de voorkeur aan een gemengde wijk, waarin Nederlanders van allerlei culturen wonen. De ervaring leert echter dat autochtonen wegtrekken, als allochtonen in hun wijk komen wonen. Bovendien zegt 40 procent van de autochtone Nederlanders liever geen allochtone buren te hebben. (ANP)

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.