Zorg+Welzijn magazine nr. 6, 2023

    Zorg+Welzijn is vernieuwd, gaat meer helpen bij de dagelijkse praktijk. De redactie legt wetten, regels en richtlijnen uit, vertaalt de theorie naar de praktijk en gaat op zoek naar nieuwe methodieken. Dat naast de laatste ontwikkelingen en inspirerende cases die we al brengen. Zoals in deze editie de lastige jeugd van acteur Peter Faber en de besognes van jeugdreclasseerder Feix Mooi.

    EDITORIAAL Een nieuwe koers

    De afgelopen maanden hebben we met de redactie gewerkt aan een nieuwe inhoudelijke richting voor Zorg+Welzijn. Een koers die nog beter aansluit op je praktijk en je professionele ontwikkeling.

    WAT WERKT Aanpak armoede

    Movisie werkt aan een update van het dossier ‘Wat werkt bij de aanpak van armoede'. Welke praktische adviezen zijn al te geven? Pien van der Sanden legt uit.

    COLUMN Tweederangsburger

    Als het veranderend klimaat geen andere plannen heeft, is het bij verschijnen van deze editie van Zorg+Welzijn guur en koud in Nederland. In de avond en nacht het soort weer waarop slechts Sinterklaas en zijn helpers zich buiten wagen.

    COLUMN Theresa

    Drank maakt meer kapot dan je lief is. Wie kent de slogan niet? Voor het eerst te zien en te horen in 1986 in een Postbus 51-spotje en inmiddels zo bekend dat het een plek krijgt in het Van Dale-woordenboek.

    SPOTLIGHT Sociaal werker Jessica Gonzalez

    In de nieuwe rubriek Spotlight stellen we een professional in het sociaal domein centraal. Jessica Gonzalez (30) vertelt in deze eerste aflevering over haar werkleven en visie op haar beroep.

    THEMA Feiten & Cijfers

    Verslaving behoort tot de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen, maar hoe zien de cijfers er eigenlijk uit met betrekking tot dit onderwerp? De antwoorden op deze vraag geven we hier.

    THEMA Expertvisie Sociale media: een zegen of een vloek?

    Sonja Heijkamp is Projectcoördinator mediawijsheid voor begeleiders en medewerkers bij Amerpoort en werkt bij Bureau Jeugd en Media. Ze zegt: ‘Elke verslaving, ook die aan sociale media, is eigenlijk altijd een dekmantel voor pijn, verdriet of boosheid.'

    HET RUGZAKJE ‘Ik heb een enorme levenslust’

    Peter Faber (80) groeide op als straatschoffie in Amsterdam-Noord. Dat hij toch goed terecht is gekomen, dankt hij aan zijn levenslust, durf en acteertalent. Iets daarvan probeert hij via zijn stichting over te dragen op jongeren en gedetineerden. ‘Iedereen verdient het om te groeien en te bloeien.'

    DOSSIER Explosieve toename onder migranten

    Het aantal mensen met dementie onder de vijf grootste groepen niet-Europese migranten stijgt snel, blijkt uit cijfers van het CBS. ‘Onze zorg is daar onvoldoende op voorbereid', zegt Julie Meerveld van Alzheimer Nederland.

    SNEAKPREVIEW ‘Ik heb gekozen voor een multicultureel team’

    Diana Matenahoru (64) begeleidt als coach mensen met een migratieachtergrond in hun persoonlijke en professionele groei. Ze is vooral ook mantelzorger en mede vanuit die ervaring leidt ze een sessie op het congres ‘Samenwerken met de mantelzorger' op 6 maart 2024.

    DILEMMA Mag je een cliënt weigeren?

    Thessa Molenaar gaat steeds met een heel vervelend gevoel naar meneer Storms toe. Ze probeert hem te helpen om te gaan met (verslavings)problemen, maar hij maakt vaak denigrerende opmerkingen. Haar adviezen volgt hij zelden op. Mag ze zeggen dat ze meneer Storms niet meer als cliënt wil?

    FONDSEN EN SUBSIDIES Op deze fondsen kun je een beroep doen

    Het gezin, de oudere of het kind dat je als hulpverlener ondersteunt, zit in financiële nood. De hulp die nodig is, zoals het schilderen van een afgebladderde muur of het aanschaffen van schoolspullen, valt buiten de bestaande regelingen. Wat nu?

    THEMA Spreekuur ‘Met een schop onder de kont kom je er niet’

    Stop met oordelen over verslaving. Kijk naar de persoon en de problematiek die erachter zit. Dat is de insteek van Nationaal Rapporteur Verslavingen Arnt Schellekens. Laten sociaal werkers daar nou net erg goed in zijn.

    RICHTLIJNEN Belangrijke richtlijnen voor sociaal werkers

    Richtlijnen en kwaliteitsstandaarden helpen professionals zorgvuldig te werk te gaan. Welke richtlijnen en standaarden zijn er voor sociaal werkers?

    MEELOPEN MET… Lange tochten om kleine stapjes te maken

    De hele week rijdt hij door het noorden van het land om zijn jongeren op te zoeken. In de jeugdgevangenis, thuis, in een instelling of op de boerderij. Felix Mooi, jeugdreclasseerder bij William Schrikker Stichting, houdt ‘van het schaakspel dat je met elke jongere weer begint.'

    WIJ SAMEN ‘De directe lijn met de ggz is heel waardevol’

    Domeinoverstijgend samenwerken, dat doen sociaal werker Evelien Ulrich en sociaal psychiatrisch verpleegkundige Marloes de Block in wijkteam Weidevenne in de gemeente Purmerend. ‘In het begin was het wel een kwestie van zoeken.'

    WET- EN REGELGEVING De wetten in het sociaal domein op een rij (1)

    Wetten als de Wmo, Wlz en de Jeugdwet worden regelmatig aangepast. Sociaal werkers hebben met veel veranderende wet- en regelgeving te maken. Om door de bomen het bos weer te zien stelden we een tweeluik samen van de wetten in het sociaal domein.

    DOSSIER Mensgerichte ouderenzorg

    'In het verpleeghuis is veel kennis over ouder worden, over dementie, over mensgerichte zorg. Het zou een heel goede beweging zijn als die expertise ook in de wijk landt.' dat stelt Katrien Luijkx, hoogleraar 'Mensgerichte ouderenzorg en maatschappelijke impact' aan de Tilburg University.