Zorg+Welzijn magazine nr. 2, 2023

    ‘De hulp aan mensen met onbegrepen gedrag escaleert te vaak naar meer specialistische zorg.’ Volgens Bauke Koekoek lector Onbegrepen gedrag. In dit nummer van Zorg+Welzijn staan we uitgebreid stil bij het thema onbegrepen gedrag. Sociaal professionals kunnen door ander leiderschap onbegrepen gedrag beter aanpakken. In dit nummer spreken we experts, gaan we op reportage bij een gehandicaptenzorgorganisatie en spreken we professional Gerben Bergsma over de praktijk.

     

    COLUMN Longontsteking

    De thermometer wijst 40 graden aan. Ik leg mijn hand op Yaëls heup. Wat is ze warm! Ze heeft haar ogen dicht, maar niet helemaal, ze ademt zwaar. Haar adem ruikt naar aceton. 'Yaël, Yaël, word wakker, het is mama', zeg ik zachtjes. Geen reactie.

    COLUMN Doodgaan

    De dood hoort net zo bij het leven als de geboorte en alles wat ertussen zit. Dat heb ik moeten leren.

    ZO KAN HET OOK Kleine stappen, groot verschil

    Met de stichting Toeterjoepies helpt loopbaantrainer en -coach Colinda van Dijk (55) jongeren zonder stabiele thuissituatie belangeloos bij het vinden van werk en het vinden van hun eigen kracht, talenten en zelfvertrouwen.

    THEMA Feiten & Cijfers

    Aan onbegrepen gedrag ligt altijd een tekort ten grondslag en de hulp aan mensen met onbegrepen gedrag escaleert te vaak naar meer specialistische zorg, maar hoe zien de cijfers er eigenlijk uit met betrekking tot dit onderwerp? De antwoorden op deze vraag geven we hier.

    COLUMN Het beste wapen tegen seksueel geweld

    Op het gevaar af dat ik beticht word van discriminatie, zeg ik het toch: seksueel geweld tegen minderjarigen is primair een mannenprobleem en de oplossing daarvoor ligt vooral bij mannen en jongens.

    Reclasseringswerker Herman van Lunen: ‘In elk mens schuilt iets goeds’

    'De mens achter het delict' laten zien. En 'een ontnuchterende kijk op het werk van de reclassering'. Dat beoogt Herman van Lunen met zijn boek Wij wensen u veel succes met uw verdere leven. Verhalen uit de reclassering.

    IN BEELD Rampgebied Groningen

    Kees van de Veen woont en werkt in Groningen. In die provincie voltrekt zich een ramp die aan de rest van Nederland voorbij lijkt te gaan. 'Men denkt dat het wel meevalt. Maar als je met de mensen praat, ontdek je dat het helemaal niet meevalt.'

    EDITORIAAL Duidelijkheid

    Op de redactie gaat het dagelijks over de thema's binnen het sociaal domein, en als we niet op kantoor zijn, dan is er altijd nog WhatsApp. Daarnaast spreken we met heel veel sociaal professionals en organisaties.

    WAT WERKT Dak- en thuislozen

    Het aantal dak- en thuisloze jongeren stijgt fors, blijkt uit onderzoek. Wat werkt in het aanpakken en voorkomen van dit probleem? Movisie deed daar nieuw onderzoek naar, dat Gery Lammersen toelicht.

    THEMA De cliënt spreekt ‘Ik kan weer wat betekenen voor anderen’

    Angelique Bax (54) heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) doordat zij een hersenbloeding heeft gehad. Zij kreeg eenmaal thuis hulp van specialisten in NAH waardoor ze haar leven maar ook van haar gezin weer op de rit kregen. 

    ERVARINGSDESKUNDIGE Geestelijke gezondheid

    Een gewelddadige opa, een getraumatiseerde moeder, een jonggestorven vader en acht diagnoses. Kurt Kuhnen werkte hard aan zijn herstel. Nu helpt hij ggz-cliënten in hun ontwikkeling. 'Ik probeer een aardige gast te zijn.'

    HET RUGZAKJE ‘Ik kijk niet met mijn ogen, maar met mijn hart’

    Ayşegül Karaca (32) acteert, zingt, maakt documentaires en werkt aan een derde solovoorstelling. Haar eigen ervaringen zijn vaak een rode draad in haar werk. Of het nu over haar jeugd of haar visuele beperking gaat.

    Bauke Koekkoek: ‘Hulpverleners denken te snel dat gespecialiseerde zorg nodig is’

    De hulp aan mensen met onbegrepen gedrag escaleert te vaak naar meer specialistische zorg, zegt Bauke Koekkoek, lector Onbegrepen gedrag en samenleving aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Terwijl je meestal meer bereikt als je blijft focussen op hun gewone leven en leert begrijpen waar hun problemen vandaan komen.

    PREVIEW ‘Gun jezelf de tijd om je trauma te verwerken’

    Mandy Sleijpen (35 jaar) heeft 'een strippenkaart bij de therapeut om af en toe weer dingen aan te pakken.' Zij is misbruikt door haar opa. 'Het is minder erg om jezelf uit te schakelen dan om ervoor uit te komen dat je bent misbruikt.'

    THEMA Reportage ‘Nu vraag ik of ik een biertje mag’

    Evani Semedo Moreira en Edar Inacio Da Silveira zijn vaste begeleiders op een zogenoemde Pro-groep van gehandicaptenzorgorganisatie ASVZ. Ze helpen de bewoners, vier mannen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en ernstig probleemgedrag, bij het leiden van een zo gewoon mogelijk en betekenisvol leven.

    WIJ SAMEN ‘Kroonjuwelen’ leren studenten buiten de lijntjes te kleuren

    Bij dagbesteding Kroon assisteren mensen met een verstandelijke beperking bij de lessen op het Koning Willem I College in Den Bosch. Begeleidster Shannen Palmen werkt er samen met praktijkinstructeur Lonneke van Huijgevoort om alles in goede banen te leiden.

    ‘Sociaal werker, doe jezelf niet tekort, ook niet bij probleemgedrag’

    Aan onbegrepen gedrag ligt altijd een tekort ten grondslag, volgens Gerben Bergsma. 'Als je op zoek gaat naar dat tekort en het aanpakt, zal het gedrag langzaam verdwijnen. Dat is een hoopvol perspectief. Tegelijkertijd betekent het dat je als hulpverlener verplicht bent om te handelen als je met ontregeling wordt geconfronteerd.'

    Kennistoets: Dementie

    Een op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. Dementie is een verzamelnaam voor meerdere ziekten waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie komt van het Latijnse woord dementia dat ‘ontgeesting’ betekent.

    KIPPENVEL ‘Ze bleef steeds onder de radar’

    Door één onhandige opmerking van een hulpverlener klopte Magda jarenlang nergens aan, zegt veldwerker Eline Verhaar (27) van het Leger des Heils in Rotterdam. Zij hielp Magda weer aan een woning én zelfvertrouwen. 

    Het geheim van islamitisch gezinshuis El Noor in Breda: rust, regelmaat en liefde

    Rust, regelmaat en een hoop liefdevolle aandacht. Dat is misschien wel het geheim van het islamitische gezinshuis El Noor in Breda, een van de weinige in Nederland.

    Je cliënt doet vooral níét wat jij zegt; hoe draai je dat om?

    Uit protest niet eten, gevaarlijke toeren uithalen en elke vorm van ondersteuning van sociaal werkers weigeren. Sommige cliënten maken het je heel moeilijk. Natuurlijk kan dat door trauma's of andere problemen komen, maar je wilt er toch beweging in krijgen. Gerben Bergsma van het CCE adviseert in dat soort situaties.