Zorg+Welzijn magazine nr. 2, 2024

    Magazine Zorg+Welzijn 2 2024

    Bijna 1 op de 5 Nederlanders vindt dat de overheid zo slecht functioneert, dat het hele systeem maar het beste omvergeworpen kan worden. Als sociaal werker moet je maar zien te dealen met mensen die complottheorieën hebben, die deelnemen aan protestacties en ook het vertrouwen in hulp hebben verloren. Daar gaat het voornamelijk over in deze editie van het Zorg+Welzijn magazine.

    EDITORIAAL Aanhaken

    Een paar maanden geleden vernam ik dat één op de vijf Nederlanders vindt dat de overheid zó slecht functioneert dat het hele systeem omvergeworpen moet worden.

    SPOTLIGHT De kleine successen van Daniël Minneboo

    Daniël Minneboo werkt sinds een klein jaar als forensisch psychiatrisch begeleider bij de Pompe- stichting in Nijmegen. Hier wonen mensen met een tbs-maatregel. Hij doet zijn werk graag en met veel liefde.

    THEMA Feiten & Cijfers

    Bijna 20% van de Nederlanders vindt dat de overheid slecht functioneert, en een deel van deze groep is al jaren de verbinding met de overheid kwijt, maar hoe zien de cijfers er eigenlijk uit met betrekking tot dit onderwerp? De antwoorden op deze vraag geven we hier.

    COLUMN Louis fles

    Op 4 en 5 mei staat Nederland stil bij de Tweede Wereldoorlog. Dat doen we bij de wetenschap dat er nog steeds oorlogen woeden, die nog steeds voor ontredderde vluchtelingen zorgen.

    THEMA Expertvisie ‘Op dit moment draait alles te veel om de cijfers’

    De verbinding tussen burgers en staat verwatert. Dat is zorgelijk meent Redouan El Khayari (36), sociaal werker van het jaar 2022.

    Nora Akachar theater Carilijne Pieters

    Hulpverlener Nora Akachar: ‘Theater was mijn redding’

    Nora Akachar (38) groeide op in een ‘multiprobleemgezin'. Dat veroorzaakte trauma's, maar gaf haar ook ‘een vechtersmentaliteit.' Beide gebruikt ze in haar werk als hulpverlener en theatermaker. ‘Die harde jeugd heeft me ook gebracht waar ik nu ben.'

    THEMA Omgaan met uitgesproken ideeën

    ‘Klimaatgekkies', complottheorieën, boerenprotesten en ga zo maar door. Sociaal werkers hebben steeds vaker cliënten met uitgesproken meningen. Hoe moet je daarmee omgaan? ‘Waar de maatschappij dat wel doet, moet jij ze nooit afschrijven', is het advies van sociaal werker Diana Huurnink.

    WET-EN REGELGEVING Wmo-aanvraag doen: super ingewikkeld

    Een scootmobiel of tillift nodig? Aanpassing van de woning? Wie een aanvraag voor hulp uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) doet, kan de borst natmaken, weet Saskia Bijlholt. Zij deelt als onafhankelijk cliëntondersteuner haar tips.

    DOSSIER Hoarden: wat je vooral niét moet doen

    Stapels oude tijdschriften, potten knakworsten die over de datum zijn en een cliënt die zelf nauwelijks meer door zijn huis heen kan bewegen. Hoe ondersteun je iemand die kampt met verzameldrang? Ervaringsdeskundige Yvonne Blenk deelt haar tips bij hoarden.

    WIJ SAMEN ‘De universele taal van muziek en beweging opent deuren’

    Het is voor sommige buurtbewoners in Amsterdam Oost lastig om met anderen in contact te komen of mee te doen met activiteiten. Het samenwerkingsinitiatief Leven in je buurt! van PRA Muziektheater en welzijnsorganisatie Dynamo biedt soelaas.

    SNEAKPREVIEW ‘De allerhoogste uitdaging’

    Floortje Scheepers heeft als psychiater vaak te maken met ernstig verwarde mensen. ‘Het vraagt soms veel vakmanschap om met deze doelgroep contact te maken en te communiceren', zo stelt zij.

    MEELOPEN MET …‘Niemand maalt hier om status of etiketjes’

    Oprechte aandacht, maar ook altijd alert. Dat karakteriseert de 22-jarige Fil van der Riet, die in het inloophuis Makom van De Regenboog Groep in hartje De Pijp werkt. ‘Hier krijgen mensen weer een naam.'

    THEMA Spreekuur Hoe win je het vertrouwen van de burger terug?

    Burgers moeten beschikken over te veel ‘instantiekapitaal': het vermogen om zelf de weg te vinden in de wirwar aan loketten en de juiste houding te tonen tegenover instanties. Dat blijkt uit onderzoek van Aisa Amagir (HvA) en Monique Kremer (UvA). ‘Er zou een verbod moeten komen op doorverwijzen.'

    RICHTLIJNEN Hoe werk je met richtlijnen?

    Richtlijnen ondersteunen professionals bij hun werk. Hoe komen ze tot stand? En hoe gebruik je een richtlijn? Gea Kosters, beleidsadviseur bij beroepsvereniging BPSW vertelt erover.

    DILEMMA Je bemoeien met de uitgaven van een cliënt?

    Schuldhulpverleners waarschuwen voor verleidelijke en gevaarlijke services voor uitgesteld betalen die mensen de schulden in kunnen jagen. Stel, je signaleert dat je cliënt aankopen doet met dit soort systemen: in hoeverre mag je je daarmee bemoeien?

    RICHTLIJNEN De richtlijnen toepassen

    Hoe pas je richtlijnen toe in je dagelijks werk? En heeft het meerwaarde om als professional zelf betrokken te zijn bij de totstandkoming of herziening van een richtlijn? Drie sociaal werkers over hun ervaringen.