Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leefbaarheid in probleemwijken verbeterd

Het aantal mensen dat in een wijk met leefbaarheidsproblemen woont is de laatste tien jaar afgenomen van ruim 1,3 miljoen tot iets minder dan 900.000. De meeste vooruitgang werd geboekt in gebieden die in 1998 de grootste problemen hadden. Dit blijkt uit de rapporten ‘Leefbaarheid door de tijd’ en de nulmeting van de ‘Waterbedeffecten van het wijkenbeleid’ die minister Van der Laan samen met de Voortgangsrapportage Wijken naar de Kamer stuurde.
Leefbaarheid in probleemwijken verbeterd

Tot de gebieden met de grootste problemen behoren ook de 40 geselecteerde aandachtswijken. Hoewel er een verbetering is, blijft de achterstand groot. De verbetering van de veiligheidssituatie, de woningvoorraad en de vermindering van overlast droegen voor de helft bij aan de betere leefbaarheid. De daling van de werkeloosheid de andere helft.

Bemiddeling
De huidige economische crisis zal volgens Van der Laan zeker de aandachtswijken treffen. Met de programma’s voor bemiddeling naar werk en de extra inzet van het UWV Werkbedrijf, de aanpak van de jeugdwerkloosheid en het vroegtijdig schoolverlaten, wil het kabinet ook voor deze wijken de dreigende verslechteringen zoveel mogelijk proberen af te zwakken.

Verbeterplannen
De minister is tevreden met de uitvoering van de verbeterplannen waarmee de achterstanden in tien jaar moeten worden weggewerkt. Zo is in de Amersfoortse wijk Kruiskamp het aantal meldingen van jongerenoverlast met bijna een kwart gedaald. In Kanaleneiland daalde de criminaliteit met 14 procent. In Woensel-West (Eindhoven), Meezenbroek (Heerlen) en Zuilen-Oost zijn de scores voor veiligheid op de zogeheten Leefbaarometer belangrijk verbeterd.

Diploma
Ook op onderwijsgebied zijn er lichte verbeteringen. In vergelijking met 2006 verlaten meer jongeren de school met een diploma op zak en is het aantal leerlingen dat naar havo of vwo gaat licht gestegen. Sommige wijken in Groningen, Heerlen en Amsterdam laten goede resultaten zien bij het terugdringen van het voortijdig schoolverlaten, al loopt een aantal wijken in Rotterdam en Utrecht nog behoorlijk achter.

Experimenten
Van der Laan benadrukt dat lang niet alles in nog cijfers is uit te drukken, aangezien de wijkaanpak pas ruim een jaar in uitvoering is en een duur heeft van tien jaar. Wat hem betreft staat het toepassen van experimenten met soms radicaal andere werkwijzen om de complexe problemen aan te pakken voorop. De aanpak ‘Achter de voordeur’ waar met huisbezoeken een eenduidige aanpak van bijvoorbeeld multiprobleemgezinnen centraal staat, laat in een groeiend aantal wijken veelbelovende resultaten gezien. De opgedane kennis wil Van der Laan ten goede laten komen aan alle Nederlandse wijken waar problemen zijn.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Vrom Foto:ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.