Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoge werkdruk zorgsector leidt tot ongewenst gedrag

Hoge werkdruk en slecht management leiden in de zorgsector tot ongewenste situaties op de werkvloer. Dat beeld komt naar voren uit een onderzoek van CNV Publieke Zaak waaraan 416 zorgverleners hebben meegedaan.
Hoge werkdruk zorgsector leidt tot ongewenst gedrag

Door Ellen van der Loo – Het onderzoek bestond uit open en gesloten vragen op de website van de vakbond. Bijna de helft van de deelnemende zorgverleners heeft ‘wel eens’ of ‘vaker’ ongewenst gedrag meegemaakt op de werkvloer.

Ongewenst gedrag
Het gaat dan om zaken variërend van een verkeerde bejegening tot onbekwaam handelen of agressie van zorgverleners tegenover cliënten of collega’s. Uit de antwoorden op de open vragen blijkt dat veel werknemers de oorzaak van dit ongewenste gedrag leggen bij de hoge werkdruk, een foute attitude en onvoldoende deskundigheid.

Aanspreken
Uit het onderzoek blijkt verder dat collega’s elkaar wel aanspreken op ongewenst gedrag en het aankaarten bij leidinggevenden. Maar die lijken er vaak niets mee te doen, het resultaat is tenminste niet zichtbaar. ‘Onbegrijpelijk dat in slecht 45 procent van de gevallen het melden van een incident effect heeft’, aldus vakbondsbestuurder Jeannette Pannekoek. Volgens Pannekoek blijken ook leidinggevenden zich schuldig te maken aan ongewenst gedrag of zelfs machtsmisbruik. Dat maakt het moeilijk voor medewerkers zaken aan te kaarten.

Veranderen

CNV Publieke Zaak vindt de resultaten van dit onderzoek een duidelijk signaal dat er iets moet veranderen. ‘Het zou jammer zijn als door externe omstandigheden als werkdruk de kwaliteit van de zorg onder druk zou komen te staan’, aldus een woordvoerder van de bond.

Vervolgonderzoek
De bond overlegt met het ministerie van VWS of er een vervolgonderzoek kan worden gehouden. ‘Dit onderzoek is niet representatief en niet wetenschappelijk onderbouwd. Wij vinden dat dit verder moet worden onderzocht’, aldus de woordvoerder.

Slimmer werken
De bond gaat ook met werkgevers en werknemers overleggen over een aanpak van het probleem. ‘CNV Publieke Zaak heeft een project lopen met de naam Nog Slimmer Werken. Daarin wordt gekeken naar de oplossingen waar de werkvloer zelf mee komt. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat de werkvloer vaak het beste weet hoe dingen handiger kunnen worden aangepakt. Dit kan een van die dingen zijn’, aldus de woordvoerder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.